V Harkovu evakuirali skoraj 10.000 ljudi

Zaradi ruske ofenzive v severovzhodni ukrajinski regiji Harkov je moralo svoje domove zapustiti skoraj deset tisoč ljudi, je danes sporočil guverner regije Oleg Sinegubov. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je medtem posvaril pred okrepitvijo ruskih napadov, češ da bi to lahko bil le prvi val širše ofenzive.

“Evakuiranih je bilo 9907 ljudi,” je dejal Sinegubov in dodal, da je ukrajinska vojska minulo noč odbila dva ruska poskusa preboja ukrajinske obrambe.

Rusija je prejšnji teden začela kopensko ofenzivo na severovzhodu Ukrajine. Razmere v Harkovu so pod nadzorom, vendar niso stabilne, je v petkovem intervjuju za francosko tiskovno agencijo AFP dejal Zelenski.

Opozoril je, da bi Rusija lahko ofenzivo okrepila, a hkrati zatrdil, da bo Ukrajina ohranila svoje položaje in zaustavila vsak ruski poskus preboja.

“Ruska ofenziva bi lahko bila sestavljena iz več valov. Prvi val je bil v regiji Harkov,” je nadaljeval in opozoril, da si Moskva želi napasti mesto Harkov. Ruski predsednik Vladimir Putin je sicer v petek izjavil, da Rusija za zdaj nima namena zavzeti mesta Harkov.

Zelenski je ocenil, da je ruska vojska med ofenzivo prodrla od pet do deset kilometrov, preden so jih ustavile ukrajinske sile. Po oceni AFP, ki temelji na podatkih ameriškega Inštituta za preučevanje vojne (ISW), pa so ruske sile med ofenzivo napredovale za več kot 278 kvadratnih kilometrov.

Ukrajinski predsednik je v intervjuju zaveznike znova pozval k dodatni pomoči za okrepitev ukrajinske zračne obrambe in k dobavi bojnih letal.

Back to top button