AktualnoSvet

V Grčiji po petih mesecih odprli višje srednje šole

V Grčiji so se z današnjim dnem v šolske klopi vrnili dijaki zadnjih treh letnikov srednjih šol, potem ko so se na daljavo šolali kar pet mesecev. Pouk v živo bo sicer spremljalo več ukrepov, namenjenih zajezitvi širjenja novega koronavirusa, med drugim samotestiranje tako za dijake kot učitelje. Za 14. maj Grčija medtem napoveduje odprtje turizma.

Grški dijaki, stari od 15 do 18 let, so se zaradi pandemije covida-19 šolali na daljavo od 7. novembra lani. Osnovne in t. i. nižje srednje šole za učence stare od 6 do 15 let so se v vmesnem času za krajše obdobje odprle, nato pa hitro znova zaprle in zaenkrat ostajajo zaprte, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Današnje odprtje višjih srednjih šol medtem spremljajo strogi zajezitveni ukrepi, kot so nošnja zaščitnih mask, zaprtje šolskih menz in posebna pravila glede šolskih odmorov. Zaradi vsega tega se je pouk danes ponekod začel kar na prostem in ne v učilnicah, poroča AFP.

Grška ministrica za šolstvo Niki Kerameus je medtem pojasnila, da se bodo morali tako dijaki kot učitelji odslej vsak ponedeljek in četrtek sami testirati na covid-19, in sicer s testi, ki jih bodo prejeli zastonj v lekarnah. Če bo test pozitiven, jih čaka 48-urna karantena, nato pa ponovno testiranje s strani zdravstvenega osebja. Še en pozitiven rezultat bo pomenil 14-dnevno karanteno.

Po podatkih iz kabineta grškega premierja Kiriakosa Micotakisa so do danes razdelili 380.000 brezplačnih testov za samotestiranje na okužbo z novim koronavirusom. Od tega so jih kar 250.000 dobili dijaki zadnjih treh letnikov srednjih šol, njihovi učitelji ter drugi zaposleni na šolah. Doslej je bilo pozitivnih 613, večina asimptomatsko, in danes so morali ostati doma.

Obenem so iz kabineta premierja napovedali, da bodo tovrstno samotestiranje s koncem tega tedna razširili tudi na zaposlene v maloprodajnih trgovinah, javnem prometu in dostavi hrane. V ta namen naj bi v prihodnjih tednih razdelili še okoli deset milijonov brezplačnih testov. “To je orožje za omejitev prenosa virusa,” je za javno televizijo ERT poudaril Micotakis.

V Grčiji so doslej potrdili več kot 293.000 okužb z novim koronavirusom in 8800 smrti bolnikov s covidom-19. Ker se okužbe v državi še vedno hitro širijo – samo v nedeljo so potrdili 1718 novih primerov – imajo zdravstveni strokovnjaki pomisleke glede sproščanja omejitev. Bolnišnice v Atenah in Solunu ostajajo prenapolnjene, piše AFP.

Kljub temu načrtujejo oblasti v Atenah za 14. maj ponoven zagon turizma. Prihod in počitnice v Grčiji brez obvezne karantene bodo namreč dovolili vsem državljanom članic EU ter tudi nekaterih drugih držav, npr. Srbije in Velike Britanije. Pogoj bo samo eden – da so turisti ali cepljeni proti covidu-19 ali negativni na PCR testu na novi koronavirus, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa danes napovedala namestnica ministra za turizem Sofija Zaharaki.

Grčija je sicer ena najglasnejših zagovornic čim hitrejše uvedbe t. i. evropskih cepilnih potnih listov, saj si želi na vsak način rešiti svoj turistični sektor, ki predstavlja kar petino grškega gospodarstva.

Source
STA
Back to top button