V Georgii še ni znano, kdo sta zmagovalca volitev v senat

Čaka se na glasove iz okrožij z demokratsko večino

Zmagovalca drugega kroga torkovih volitev v ameriški zvezni državi Georgia za dva sedeža v zveznem senatu še nista znana, saj sta bila izida po nepopolnem štetju izjemno tesna.

Po 98 odstotkih preštetih glasov je demokrat Raphael Warnock vodil pred republikanko Kelly Loeffler za približno 35.000 glasov, republikanec David Perdue pa je vodil pred demokratom Johnom Ossoffom za približno 1200 glasov.

Demokrati so optimistični, saj je nekaj deset tisoč glasov, ki še niso bili prešteti, večinoma v najbolj poseljenih okrožjih z demokratsko večino.

Republikancem je za ohranitev večine v zveznem senatu potrebna le ena zmaga, demokrati pa morajo dobiti oba sedeža. S tem bi se sicer razmerje v zgornjem domu ameriškega kongresa vzpostavilo na 50 demokratskih senatorjev proti 50 republikanskim, odločilni glas pa bi potem prispevala novoizvoljena demokratska podpredsednica ZDA Kamala Harris.

Pomena volitev so se zavedali v celotnih ZDA in za kampanjo drugega kroga senatnih volitev v Georgii je na koncu šlo več kot 800 milijonov dolarjev, kar je največ doslej za takšne volitve.
Republikanci svarijo, da bodo demokrati v primeru osvojitve senatne večine ZDA spremenili v propadlo socialistično Venezuelo, demokrati pa opozarjajo, da bo Biden v primeru ohranitve republikanske večine vsaj dve leti popolnoma ohromljen pri vodenju svoje politike.
Trump v Georgii izgubil

Predsednik ZDA Donald Trump je sicer 3. novembra v Georgii izgubil volitve proti demokratu Joeju Bidnu za nekaj manj kot 12.000 od skupaj približno pet milijonov oddanih glasov. S porazom se ni sprijaznil in pritiska na državne uradnike Georgie, naj mu najdejo glasove, potrebne za zmago.

Le vsak peti republikanec verjame v poštenost volitev

Vzporedne ankete so sicer pokazale, da 56 odstotkov volivcev Georgie verjame, da so bile volitve 3. novembra poštene, 40 odstotkov pa jih tega ne verjame. V poštenost volitev verjame 93 odstotkov demokratov in 58 odstotkov neodvisnih volivcev, po drugi strani pa le 21 odstotkov republikancev.

Za senatne volitve je 73 odstotkov volivcev menilo, da bodo glasovnice pošteno preštete, le 26 odstotkov pa jih je menilo, da ne bodo, in tudi tu je podobna strankarska delitev.

Via
STA
Source
MMC
Back to top button