V Georgii danes drugi krog senatnih volitev

V ameriški zvezni državi Georgia bo danes drugi krog volitev za dva sedeža v zveznem senatu, ki bo odločal o tem, kdo bo prihodnji dve leti imel večino v senatu. Republikanci za ohranitev večine v ameriškem senatu potrebujejo en sedež, demokrati pa za prevzem večine oba.

Drugi krog volitev za dva sedeža v ameriškem senatu je potreben, ker na splošnih volitvah 3. novembra lani noben od kandidatov ni dobil 50 odstotkov glasov.

V tekmi za en sedež se merita republikanska senatorka Kelly Loeffler in demokratski izzivalec Raphael Warnock, za drugega pa republikanski senator David Perdue in demokratski izzivalec Jon Ossoff.

Ankete napovedujejo tesen rezultat. Republikanci potrebujejo za ohranitev večine le eno zmago, demokrati pa za prevzem večine obe. V tem primeru bo razmerje sil v senatu 50:50, odločilni glas večine pa bo po 20. januarju prispevala podpredsednica ZDA Kamala Harris.

Če zmagajo republikanci, bo imel novoizvoljeni ameriški predsednik Joe Biden naslednji dve leti še težje delo kot sicer, saj se od vodje republikanske večine Mitcha McConnella pričakuje oviranje predsednikove agende. Delo za sredinskega demokrata Bidna ne bo nič lažje, četudi bodo imeli demokrati večino v senatu, saj bo strankarska levica povečala pritisk za uresničevanje svoje agende.

Source
STA
Back to top button