V Gazo prek Rafe prispel prvi tovornjak z gorivom (dopolnjeno)

Prek mejnega prehoda Rafa med Gazo in Egiptom je danes v palestinsko enklavo vstopil prvi tovornjak z gorivom po začetku vojne med Izraelom in gibanjem Hamas 7. oktobra, poročajo egiptovski mediji. Informacijo je za nemško tiskovno agencijo dpa potrdila agencija ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA). ZN v Gazi naj bi bilo gorivo tudi namenjeno.

Po besedah egiptovskega vira, ki ga navaja francoska tiskovna agencija AFP, bo gorivo dostavljeno organom ZN v Gazi, da bi jim tako “olajšali dostavo pomoči”. Očividci na egiptovski strani meje pa so povedali, da na vstop v Gazo čakata še dva tovornjaka, za katera pa ni jasno, kaj prevažata.

Po navedbah AFP UNRWA sprva ni potrdila dostave goriva. “Od 7. oktobra v Gazo ni prišlo nobeno gorivo,” je dejala vodja komunikacij pri agenciji Juliette Touma. Kasneje naj bi UNRWA za dpa potrdila, da je gorivo prispelo v Gazo, zasluge za to pa naj bi imele ZDA, Egipt in Izrael.

ZN so v ponedeljek opozorili, da se bo njihovo delovanje v Gazi “v naslednjih 48 urah ustavilo”, če ne bodo prejeli goriva za tovornjake, ki prebivalcem enklave dostavljajo pomoč. “Neverjetno je, da morajo humanitarne agencije prositi za gorivo,” pa je v torek dejal prvi mož UNRWA Philippe Lazzarini.

Egiptovska televizija Al-Qahera News je medtem poročala, da tovornjak prevaža okoli 24.000 litrov goriva. Po navedbah UNRWA – ki je sicer potrdila, da je prejela 23.027 litrov goriva – to ne bo zadostovalo. “To je enakovredno polovici tovornjaka! Sploh ne zadostuje. Potrebujemo veliko več,” je agencija zapisala na omrežju X.

V ločeni objavi je pojasnila, da slabih 24.000 litrov predstavlja približno devet odstotkov količine goriva, ki jo dnevno potrebuje za opravljanje svojih dejavnosti. Ob tem je opozorila, da je dobava goriva za generatorje v bolnišnicah v Gazi ter za pogon vodnih in sanitarnih naprav še vedno prepovedana, poroča britanski BBC.

Da samo z gorivom za tovornjake ne bodo mogli reševati življenj, je danes opozoril Lazzarini in poudaril, da je celotno delovanje UNRWA trenutno “na robu propada”.

Medtem so telekomunikacijska podjetja v enklavi, med njimi podjetje Paltel, sporočila, da bodo zaradi pomanjkanja goriva čez dan predvidoma izklopila svoje storitve.

Back to top button