V Franciji začetek prvega sojenja sirskim predstavnikom za vojne zločine

Na kazenskem sodišču v Parizu se je danes začelo prvo sojenje predstavnikom sirskega režima zaradi obtožb o zločinih proti človečnosti med vojno v Siriji. Trem visokim varnostnim predstavnikom režima v Damasku, domnevno odgovornim za smrt dveh francoskih državljanov, sodijo v odsotnosti. Sojenje bo po napovedih trajalo do petka.

Za nekdanjega vodjo sirskega nacionalnega varnostnega urada Alija Mamluka, nekdanjega direktorja obveščevalne službe zračnih sil Džamila Hasana in nekdanjega vodjo preiskav pri obveščevalni službi v Damasku Abdela Salama Mahmuda so izdali mednarodne naloge za prijetje. Po navedbah Mednarodne federacije za človekove pravice gre za sojenje najvišjim uradnikom sirskega režima od začetka državljanske vojne v tej državi marca 2011.

Na sojenju se bodo po poročanju francoske tiskovne agencije AFP osredotočili na vlogo trojice obtoženih pri smrti višjega svetovalca za izobraževanje na francoski šoli v Damasku Mazzena Dabbagha in njegovega sina Patricka, dvojnih državljanov Francije in Sirije, ki so ju leta 2013 aretirali v Damasku.

Po besedah svaka Mazzena Dabbagha, ki je bil aretiran istočasno z njima, a so ga dva dni zatem izpustili, so ju prepeljali v zapor na letališče Meze, ki ga vodi obveščevalna služba sirskih zračnih sil in je znan po okrutnem mučenju. O njiju ni bilo več slišati, dokler ju avgusta 2018 niso razglasili za mrtva. Po podatkih iz mrliških listov, ki so ju poslali njuni družini, je Patrick umrl 21. januarja 2014, Mazzen pa 25. novembra 2017.

Preiskovalni sodniki ocenjujejo, da je dovolj dokazov, da sta moška umrla zaradi mučenja. V preiskavi je več deset prič – med njimi več dezerterjev iz sirske vojske in nekdanjih zapornikov – francoskim preiskovalcem in nevladni organizaciji Commission Internationale pour la Justice et la Responsabilite (CIJA) opisalo podrobnosti o mučenju v zaporu. Med metodami mučenja so omenjali pretepanje z železnimi palicami po podplatih, elektrošoke in spolno nasilje.

Sodni procesi proti predstavnikom sirskega režima zaradi obtožb o zločinih med vojno v Siriji so že potekali drugod po Evropi, zlasti v Nemčiji. Vendar so v teh primerih sodili nižjim predstavnikom režima, ki so bili prisotni na zaslišanjih.

Back to top button