V Franciji se po volitvah srečujejo poslanske skupine in išče novi premier

V francoskem parlamentu se je danes prvič sestala poslanska skupina skrajno desnega Nacionalnega zbora (RN), ki jo bo tudi v novem sklicu vodila Marine Le Pen. Poslanci več drugih strank so se prvič sešli že v torek. Znotraj levega zavezništva, prepričani, da bi morali oni oblikovati novo vlado, pa nadaljujejo iskanje kandidata za premierja.

Nacionalni zbor je kljub temu, da v drugem krogu predčasnih volitev v nedeljo ni dosegel pričakovane zmage, močno okrepil svojo prisotnost v poslanskih klopeh – z 89 je njihovo število naraslo na 123, skupaj z desnimi zavezniki pa jih štejejo 143.

Danes so v parlament prispeli na čelu z dolgoletno voditeljico Marine Le Pen, ki so jo tudi znova izvolili za vodjo poslanske skupine. Ob prihodu je ponovila, da je bila zmaga njene stranke le odložena, in menila, da so jih zmage oropali množični umiki njihovih protikandidatov, ki so na ta način strnili vrste.

Po oceni številnih analitikov je sicer poleg tega k slabšemu rezultatu od pričakovanega prispevala tudi pomanjkljiva kampanja, v kateri so se razkrile šibkosti številnih kandidatov RN, ki so se izkazali bodisi kot nesposobne ali pa so prišle na dan njihove skrajne izjave.

Vodja stranke in nesojeni premier, 28-letni Jordan Bardella je zato danes svoje poslance pozval, naj zagotovijo, da njihovemu ravnanju na položaju ne bo mogoče ničesar očitati. “Vaša odgovornost bo poudariti kredibilnost našega projekta,” je dejal Bardella.

Na volitvah sicer nobena stran ni osvojila absolutne večine 289 sedežev. Levica, ki se je na presenečenje številnih tik pred volitvami uspela povezati v enotno zavezništvo Nova ljudska fronta, jih je zasedla 193, sredinski tabor predsednika Emmanuela Macrona pa okrog 164.

Do nadaljnjega bo sicer na položaju ostala vlada premierja Gabriela Attala, medtem pa na levici intenzivno iščejo kandidata, ki bi ga predlagali za novega predsednika vlade. Pri tem se je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP znova pokazalo nasprotovanje vodji skrajno leve Nepokorne Francije (LFI) Jean-Lucu Melenchonu.

V stranki ponujajo tudi druga imena, se pa kot možen kandidat pogosto omenja zlasti vodja socialistov Olivier Faure. Zatrjujejo, da bodo ime predlagali do konca tedna. Kogarkoli bi izbrali, bi moral nato v parlamentu prestati glasovanje o zaupnici, ki pa je ne bi mogel dobiti brez širše podpore.

“Nimamo izbire, morali bomo govoriti z ljudmi, proti katerim smo se borili, ne da bi opustili svoja prepričanja, in jih prepričati,” je dejal vodilni kandidat socialistov na evropskih volitvah Raphael Glucksmann.

Podporo bi bili lahko primorani iskati tudi v Macronovem sredinskem taboru, kjer se nekatere stranke medtem o sodelovanju že dogovarjajo s konservativnimi Republikanci. Trenutni notranji minister Gerald Darmanin je denimo dejal, da ne bi nikoli podprl članov LFI ali zelenih v vladi. Raje bi sodeloval “s kakimi iskrenimi socialisti, s katerimi je mogoče delati”, je dejal.

Back to top button