Svet

V Ekvadorju ponovno štetje dela glasov na volitvah

Državna volilna komisija v Ekvadorju je v petek sporočila, da bodo izvedli ponovno štetje dela oddanih glasov na predsedniških volitvah pred tednom dni. Ponovno štetje sta predlagala drugouvrščena kandidata, med katerima je zelo majhna razlika prejete podpore.

V nedeljskem prvem krogu predsedniških volitev v Ekvadorju je največ glasov dobil levičarski ekonomist Andres Arauz, ki je prejel 32,7 odstotka podpore.

Boj za preostalo mesto v drugem krogu volitev bijeta kandidat staroselcev Yaku Perez in desničar Guillero Lasso. Po preštetju 99,99 odstotka glasovnic je Perezu pripadlo 19,38, Lassu pa 19,74 odstotka glasov.

Predsednica državne volilne komisije Diana Atamaint je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila, da bodo ponovno prešteli vse glasove v provinci Guayas, ki ima največ prebivalstva, in polovico glasov v 16 provincah. Zatem bodo razglasili končni rezultat.

Perez je sicer v petek po sestanku z Lassom predlagal, naj se končni rezultat prvega kroga volitev razglasi po ponovnem preštetju glasov v vseh 24 provincah v državi. “Tako bi država lahko pokazala, da ni prevar, da je volilni postopek transparenten,” je dejal. Lasso je dodal, da podpira takšen predlog.

Na nedeljskih splošnih volitvah so Ekvadorci poleg naslednika nepriljubljenega predsednika Lenina Morena, ki se ni potegoval za nov mandat, volili tudi 137 poslancev narodne skupščine. Volitve so potekale v senci gospodarske krize, ki jo je drugi val pandemije novega koronavirusa še zaostril.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button