AktualnoSvet

V Ekvadorju danes odločajo o novem predsedniku države

Volivci v Ekvadorju bodo danes v drugem krogu odločili, kdo bo naslednja štiri leta predsednik države – levičarski ekonomist Andres Arauz ali desni konservativni bivši bančnik Giullero Lasso. Odločilni naj bi bili glasovi staroselcev, potem ko se je njihov levi kandidat Yaku Perez v prvem krogu za las uvrstil na tretje mesto.

V prvem krogu volitev 7. februarja je med 16 kandidati slavil Arauz s 37,72 odstotka glasov, Lasso je bil drugi s 19,74 odstotka, Perez pa je bil tretji z le 0,35 odstotka manj glasov. Več anket danes napoveduje zmago Arauzu, ena zadnjih pa zelo tesen izid.

Novoizvoljeni predsednik bo nasledil nepriljubljenega predsednika države Lenina Morena, ki se s položaja poslavlja 24. maja, za drugi mandat pa se ni potegoval.

Arauz, v ZDA šolani ekonomist, je blizu bivšemu socialističnemu predsedniku Rafaelu Correi, ki ima še vedno vpliv v državi, čeprav živi v izgnanstvu v Belgiji in je bil v odsotnosti obsojen zaradi korupcije. V primeru zmage bo Arauz s 36 leti postal najmlajši predsednik države v Latinski Ameriki. Že pri 26 letih je bil sicer v času predsednika Corree na čelu ekvadorske centralne banke.

Pred volitvami je v pogovoru za francosko tiskovno agencijo AFP dejal, da bo v primeru zmage skušal doseči nov dogovor z Mednarodnim denarnim skladom glede dolga v višini 6,5 milijarde ameriških dolarjev. Dejal je tudi, da bodo pred sodiščem odgovarjali tisti, ki so krivi za slabo upravljanje epidemije covida-19, pri čemer je dal jasno vedeti, da za slabo upravljanje krivi sedanjega predsednika Morena.

Bivši bančnik Guillermo Lasso se za predsedniški položaj poteguje že tretjič. V Ekvadorju si je zaradi tega prislužil sloves večnega kandidata. 65-letnik je član organizacije Opus Dei in je velik nasprotnik umetne prekinitve nosečnosti in pravice do posvojitev za LGBT osebe.

V pogovoru za AFP je pred drugim krogom volitev izrazil pripravljenost na premislek o teh vprašanjih in na sodelovanje z vsemi. Zavzema se tudi za nadaljnje črpanje nafte in rudarstvo, čemur zaradi uničenja šestine amazonske džungle v državi nasprotujejo staroselci, ki predstavljajo sedem odstotkov prebivalcev. V središče kampanje je ta zagovornik svobodne trgovine postavil promocijo vlaganj za pridobitev novih delovnih mest. V primeru zmage bo imel v parlamentu močno opozicijo, saj je Arauzova stranka Unes največja parlamentarna stranka v novem sklicu parlamenta po volitvah 7. februarja. To bo po ocenah poznavalcev onemogočilo reforme.

V igri sta torej dva politična in gospodarska modela – vrnitev levice ali utrditev desne usmeritve, ki jo je začel Moreno. Ta je poskušal z liberalnejšo gospodarsko politiko ter strogimi varčevalnimi ukrepi sanirati državni proračun ter vzpodbuditi gospodarsko rast, a se je ta z nafto bogata država namesto tega zaradi recesije in pandemije covida-19 znašla v še večji revščini in brezposelnosti.

Ekvador se je tako pogreznil globoko v gospodarsko krizo. Poleg tega ga zadnja leta pretresajo množični protesti kmetov iz vrst staroselcev zaradi znižanja subvencij ter sodni procesi proti nekdanjim predsednikom zaradi korupcije. Dodaten udarec je prinesla epidemija covida-19. V sredo je odstopil že tretji minister za zdravje letos.

V Ekvadorju, ki ima okoli 17 milijonov prebivalcev, so doslej potrdili okoli 328.000 okužb z novim koronavirusom, umrlo je skoraj 12.000 covidnih bolnikov. Z enim odmerkom so cepili 224.000 ljudi, poroča AFP.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button