V Edinburgu razstava akvarelov iz zbirke kraljice Viktorije in princa Alberta

Poudarki zgodbe
  • Med vrhunci razstave je akvarel Edinburga ob sončnem zahodu, ki ga je naslikal Škot Waller Hugh Paton. Slikar je ujel razgled, v katerem je uživala kraljica ob prihodu v palačo Holyrood.

V Edinburgu bodo v Kraljičini galeriji v palači Holyrood razstavili akvarele, ki sta jih zbrala kraljica Viktorija (1819-1901) in princ Albert (1819-1861). Razstava Victoria & Albert: Our Lives in Watercolour bo združila 80 akvarelov iz njune zbirke, med njimi dela škotskih umetnikov, ki bodo na Škotskem na ogled prvič, navaja portal Art Daily.

Akvareli, ki sta jih Viktorija in Albert tekom svojega zakona zbrala na tisoče, pripovedujejo o njunem skupnem zasebnem in javnem življenju. Svojo zbirko sta bogatila ob pomembnih trenutkih v njunem življenju, denimo ob krstih in rojstnodnevnih zabavah kraljevih otrok ter kraljevih plesih. Akvareli prikazujejo gradova Windsor in Balmoral ter Buckinghamsko palačo, kjer sta živela, na slikah so upodobljeni tudi pogledi na mesta in pokrajine, ki sta jih uzrla na skupnih potovanjih.

Ob večerih sta akvarele organizirala v albume, kot priča kraljičin dnevnik. Po Albertovi smrti leta 1861 so albumi za ovdovelo Viktorijo postali toliko bolj pomembni, saj so predstavljali otipljive spomine na čas, ki ga je preživela z možem, ter vizualni zapis njunega skupnega življenja.

Že zgodaj po poroki jima je k srcu prirasla Škotska, ki sta jo obiskala med pogostimi popotovanji po Britanskem otočju. Za slike priljubljenih pokrajin sta najela slikarje, med njimi znamenitega škotskega slikarja pejsažev Williama Leightona Leitcha. Slednji je bil eden kraljičinih najljubših akvarelistov, pa tudi njen učitelj slikanja v tej tehniki več kot dve desetletji.

Za Viktorijo in Alberta je naslikal akvarel s kraljevo ladjo, ki pluje v edinburško pristanišče Granton. Prvič razstavljeno delo razkriva topel sprejem, ki sta ga zakonca doživela, ko sta bila leta 1842 na prvem potovanju po Škotski, navaja Art Daily.

V Glasgowu rojeni William Simpson je naslikal še en akvarel Edinburga, ki bo na ogled prvič, prikazuje pa Viktorijo ob odkritju spomenika, posvečenega Albertu, na trgu Charlotte leta 1876, ki je še danes mestna znamenitost.

Akvareli v njuni zbirki, ki jih bodo razstavili v letošnjem letu, so barviti in dinamični, osvetljujejo pa tako vidike Viktorijine kraljevine kot strasti kraljevega para. V njih sta ujeta razkošje in spektakel britanskega dvora, njuna skupna ljubezen do Škotske, potovanj v tujino in diplomacija, ter tesne družinske vezi kraljeve družine, še navaja Art Daily.

Source
sta.si
Back to top button