SvetGospodarstvo

V Easyjetu kritični do načrtov britanske vlade glede testiranj potnikov

Prvi mož britanskega nizkocenovnega letalskega prevoznika Easyjet Johan Lundgren je kritičen do načrtov britanske vlade glede testiranja potnikov, ki se vračajo iz t.i. epidemiološko manj tveganih držav. Za te potnike naj bi bilo obvezno dvakratno plačljivo testiranje, a v nizkocenovniku izpostavljajo, da bi bilo to precej dražje od same vozovnice.

“Takšna zahteva ne bi bila poštena, mednarodni letalski promet pa bi bil dostopen zgolj tistim, ki bi si to lahko privoščili,” je osnutek britanske vlade, po katerem bi se morali potniki ob odhodu in prihodu nazaj domov testirati na novi koronavirus, komentiral Lundgren.

Ocenil je, da bi bila dva testa – vsak je vreden več kot 100 funtov (117 evrov) – veliko dražja od povprečne Easyjetove letalske vozovnice.

“Mislim, da to ni pošteno in ni prav,” je dodal Lundgren. Tudi medicinska in znanstvena stroka po njegovih besedah ne moreta utemeljiti smiselnosti takšnega ukrepa. Kot je dodal, na ta način mednarodnega letalskega prometa ne bi odprli za vse, temveč zgolj za tiste, ki bi si lahko privoščili testiranje.

Trenutno je sicer nezakonito odpotovati iz Velike Britanije, razen za nekatere izjeme. Britanska vlada medtem snuje načrt, kako bi v prihajajočih mesecih odprli letalski promet. Najprej naj bi se to zgodilo 17. maja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tisti, ki bodo potovali v t.i. zelene destinacije, se bodo lahko ob vrnitvi na Otok karanteni izognili z negativnim testom pred in po potovanju. Tisti, ki se bodo vrnili iz oranžnih držav, bodo morali ob vrnitvi v samoizolacijo, tisti iz rdečih držav pa bodo morali v obvezno karanteno v hotele, načrte vlade povzema AFP.

Source
STA
Back to top button