AktualnoSvet

V Džibutiju potekajo predsedniške volitve

V Džibutiju so se danes odprla volišča na predsedniških volitvah, na katerih se za predsedniški položaj potegujeta dosedanji predsednik Ismail Omar Guelleh in politični novinec Zakaria Ismail Farah. Opozicija volitve bojkotira. Aktualnemu predsedniku se tako obeta že peti in predvidoma tudi zadnji mandat.

Volišča so se odprla ob 6. uri po lokalnem času (5. uri po srednjeevropskem času). Okoli 215.000 volivcev lahko glas odda na približno 530 voliščih, ki se bodo zaprla ob 19. uri po lokalnem času (18. uri po srednjeevropskem). Rezultate je mogoče pričakovati zvečer oziroma ponoči, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na volišču v prestolnici Džibuti volitve po besedah opazovalcev potekajo brez težav.

Za predsedniški položaj se potegujeta 73-letni Guelleh, ki kandidira že za svoj peti mandat na čelu te države. To bo najverjetneje tudi njegov zadnji, saj se zaradi starostne omejitve 75 let na prihodnjih volitvah ne bo mogel več potegovati za položaj.

Državi z železno roko vlada že od leta 1999. Na štirih dosedanjih volitvah, na katerih je nastopil, je osvojil najmanj 75 odstotkov glasov.

Svoje zadnje predvolilno zborovanje je pripravil v sredo, ko je množica podpornikov napolnila stadion. Kljub ponovnemu porastu okužb z novim koronavirusom jih je le malo nosilo zaščitne maske. Guelleh je ljudi pozval, naj se množično udeležijo volitev.

Pod 73-letnikom je ta država Afriškega roga izkoristila svoj geografski položaj in močno vlagala v pristanišča in logistično infrastrukturo. To sušno ozemlje, ki leži ob eni najbolj prometnih pomorskih poti na svetu, je postalo trgovsko križišče, ki ga prečkajo dobrine, ki jih uvaža sosednja Etiopija.

Država, ki leži med najbolj nevarnimi državami na svetu, vključno s Somalijo in Jemnom, poleg tega gosti vojaška oporišča Francije, Japonske, ZDA in tudi Kitajske.

Opozicija volitve bojkotira, tako da je 56-letni poslovnež Farah edini nasprotnik dosedanjega predsednika. Ta politični novinec, ki je imel precej bolj skromna predvolilna zborovanja od aktualnega predsednika, ima bolj malo možnosti za zmago, navaja AFP. V kampanji se je predstavljal kot zagovornik revnih.

V državi z okoli milijonom prebivalcev jih okoli 20 odstotkov živi v hudi revščini, 26 odstotkov pa jih je brezposelnih, kažejo podatki Svetovne banke. Lani se je njegovo gospodarstvo skrčilo za en odstotek, letos pa naj bi po napovedih Mednarodnega denarnega sklada zraslo za sedem.

Source
STA
Back to top button