V Britanskem muzeju napovedujejo razstavo o canterburyjskem nadškofu Tomažu Becketu

V Britanskem muzeju za april napovedujejo razstavo o canterburyjskem nadškofu Tomažu Becketu, čigar brutalna smrt v canterburyjski katedrali leta 1170 je odmevala še stoletja. Med osrednjimi eksponati na razstavi z naslovom Umor in posvetitev v svetnika bo tudi 800 let star vitraž iz canterburyjske katedrale, piše portal Artdaily.

Razstava bo povzela skoraj 500 let dolgo dobo, ki jo je zaznamoval Becket. Predstavljeni bodo življenje, smrt in dediščina canterburyjskega nadškofa, ki velja za eno najvplivnejših oseb v srednjeveški Angliji.

Na ogled bo okoli sto predmetov, ki bodo prvič razstavljeni skupaj, prihajajo pa iz vse Evrope. Med drugim bo na ogled tudi vitraž iz katedrale v Canterburyju, na katerem so upodobljeni čudeži, ki so jih Becketu pripisovali po njegovi smrti. Po pisanju portala Artdaily gre za edino znano likovno upodobitev Becketovih čudežev.

Z razstavo, ki je bila načrtovana že lani oktobra, so se v muzeju želeli pokloniti 850. obletnici umora Becketa, ki velja za eno najbolj škandaloznih dejanj v zgodovini angleške srednjeveške cerkve. Nad umorom naj bi bil zgrožen celo Henrik II., pred katerim je Becket bežal v Francijo, ker ni želel ugoditi njegovim zahtevam po odpravi prevelikega papeževega vpliva. Čez sedem let se je Becket vrnil v Anglijo, kjer so ga 29. decembra 1170 štirje vitezi iz kraljevega spremstva, misleč, da se bodo priljubili kralju, zasledovali v cerkev in ga z meči pobili.

Novica o umoru se je hitro razširila. Ogorčenje je bilo tako veliko, da je bil kralj prisiljen delati pokoro, tri leta pozneje pa je Becketa papež Aleksander III. razglasil za svetnika. Pozneje se je kult čaščenja med kristjani razširil po vsej Evropi, njegovo zgodbo pa so uporabili tudi številni umetniki, zlasti književniki.

Source
sta.si
Back to top button