V Braziliji covid-19 zahteval več kot 300.000 življenj

V Braziliji je do srede umrlo več kot 300.000 covidnih bolnikov, je sporočilo ministrstvo za zdravje. Brazilija, kjer so bolnišnice zaradi naraščanja hospitalizacij na robu zmogljivosti, je s tem po ZDA postala druga država na svetu, ki je presegla ta žalosten mejnik.

Potem ko je v 24 urah umrlo več kot 2000 covidnih bolnikov, je brazilsko ministrstvo za zdravje v sredo sporočilo, da je covid-19 zahteval skupno 300.685 življenj. Okužbe z novim koronavirusom medtem naraščajo predvsem zaradi širjenja lokalne različice novega koronavirusa, ki je bolj nalezljiva, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Doslej so potrdili skupno 12,2 milijona okužb.

Od izbruha epidemije beležijo najvišje dnevno število smrti zaradi covida-19. Od začetka leta se je več kot potrojilo. V zadnjem tednu je dnevno v povprečju umrlo 2273 bolnikov. V torek so prvič poročali o smrti več kot 3000 covidnih bolnikov.

Skrajno desni predsednik Brazilije Jair Bolsonaro, ki je dolgo zanikal nevarnost covida-19, je pred časom napovedal oblikovanje kriznega odbora za soočanje z epidemijo, ki se bo tedensko sestajal. Vzpostavili bodo tudi koordinacijski svet z guvernerji vseh zveznih držav, ki ga bo vodil predsednik senata Rodrigo Pacheco, je sporočil po sredinem sestanku s predsednikoma obeh domov parlamenta, člani vrhovnega sodišča, šefom centralne banke, večino članov vlade in šestih guvernerjev.

Bolsonaro, ki zavrača nasvete strokovnjakov o učinkovitosti strogih omejitvenih ukrepov in nošenju zaščitnih mask, nasprotuje pa tudi cepljenju proti covidu-19, je po omenjenem sestanku v sredo sporočil, da so se strinjali s potrebo po množičnem cepljenju.

Novi brazilski minister za zdravje Marcelo Queiroga, že četrti med pandemijo, je na svoji prvi novinarski konferenci v sredo sporočil, da bo na ministrstvu oblikoval poseben sekretariat za pandemijo. Napovedal je, da bodo kmalu potrojili število cepljenih ljudi na milijon na dan.

V Braziliji z okoli 212 milijonov prebivalcev so doslej vsaj z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepili šest odstotkov prebivalcev. So še zelo daleč od cilja, da bi do konca leta cepili vse odrasle.

Panameriška zdravstvena organizacija (PAHO) je v torek opozorila na izredno težke razmere v tej največji latinskoameriški državi, ki ogrožajo tudi ostale države v regiji. Opozorila je na nevarno širjenje okužb, naraščanje smrtnih primerov ter visoko zasedenost bolnišnic v številnih zveznih državah.

Source
STA
Back to top button