V bližini ladje ob obali Jemna odjeknila eksplozija

V bližini ladje zahodno od pristaniškega mesta Hodeida ob obali Jemna je odjeknila eksplozija, je danes sporočila britanska agencija za pomorske trgovinske operacije (UKMTO). O morebitnih žrtvah ali škodi na ladji ni poročala. Odgovornosti za eksplozijo ni prevzel še nihče, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Do eksplozije v Rdečem morju prihaja po novih ameriških napadih na položaje hutijevcev v Jemnu. Kot je namreč sporočilo osrednje poveljstvo ameriške vojske (Centcom), so ameriške sile danes ciljale drone in kopensko nadzorno postajo hutijevcev, ker so predstavljali neposredno grožnjo trgovskim ladjam in plovilom ameriške mornarice v regiji.

Prav tako so ameriške sile sestrelile protiladijsko raketo in tri v Iranu izdelane drone. Hutijevci kljub temu še naprej napadajo ladje v Rdečem morju, v sredo naj bi denimo po lastnih navedbah napadli ameriško trgovsko ladjo, ki naj bi bila namenjena v Izrael.

Napad na ladjo je pozneje potrdila tudi britanska družba za pomorska tveganja Ambrey, ki je pojasnila, da je bilo trgovsko plovilo jugozahodno od mesta Aden tarča napada z raketo in da je ladja poročala o eksploziji na desnem boku.

Hutijevci so napade na ladje v Rdečem morju začeli novembra z utemeljitvijo, da v podporo Palestincem v Gazi obstreljujejo z Izraelom povezana plovila. Oborožene sile ZDA in Velike Britanije pa so v odzivu doslej izvedle več napadov, katerih cilj je bil zmanjšati sposobnost hutijevcev za napadanje mednarodnega ladijskega prometa v Rdečem morju.

Back to top button