SvetZanimivosti

V BiH živi več kot tisoč stoletnikov, prevladujejo ženske

Poudarki zgodbe
  • Po podatkih agencije za statistiko v BiH je povprečna starost ob smrti leta 2019 znašala 74 let, od tega 77 let pri ženskah in 71,5 leta pri moških.

V Bosni in Hercegovini živi več kot tisoč ljudi, starejših od sto let. Med njimi je več kot dve tretjini žensk, danes poročajo lokalni mediji, ki se sklicujejo na podatke državne agencije za identifikacijske dokumente, evidenco in izmenjavo podatkov.

Po pisanju banjaluškega časnika Nezavisne novine v BiH trenutno živi 1149 starejših od sto let, med njimi 820 žensk in 329 moških.

Največ stoletnikov, 195, je na območju prestolnice Sarajevo. Med njimi je 131 žensk in 64 moških, poročanje medijev povzema hrvaška tiskovna agencija Hina.

Tudi sicer med starejšimi v BiH prevladujejo ženske. Glede na popis prebivalstva iz leta 2013 je med osebami do 48. leta več moških, po tej starostni meji pa je več žensk. Med starejšimi od 85 let tako na vsakega moškega prideta dve ženski.

Demografi ta pojav pojasnjujejo z več dejavniki. Ženske so denimo bolj odporne na nekatere bolezni in za njimi zbolijo kasneje od moških. K večji smrtnosti moških prispevajo tudi škodljive navade, kot sta uživanje alkohola in kajenje, ki sta med moškimi pogostejša kot med ženskami. Po 50. letu pa moški umirajo pogosteje od žensk tudi zaradi poškodb pri delu ter večjega števila samomorov.

Source
sta.si

Povezani Članki

Back to top button