V BiH potrdili obtožnico zaradi spornega nakupa medicinskih ventilatorjev

Sodišče Bosne in Hercegovine je potrdilo obtožnico proti predsedniku vlade Federacije BiH Fadilu Novaliću in drugim zaradi zlorabe položaja, pranja denarja in ponarejanja dokumentov pri nakupu medicinskih ventilatorjev iz Kitajske. Med obtoženimi je tudi suspendirani direktor federalne uprave civilne zaščite Fahrudin Solak, poročajo mediji v BiH.

 

Afera z ventilatorji je izbruhnila spomladi lani, ko so izvedenci v BiH ugotovili, da ventilatorji iz Kitajske ne izpolnjujejo pogojev za uporabo v bolnišnicah.

Maja lani so tudi sprožili preiskavo o nakupu 100 ventilatorjev in zaščitne opreme, ki jih je Federacija BiH kupila zaradi epidemije covida-19 preko kmetijskega podjetja F.H. Srebrna malina, sicer registriranega za prodajo sadja in zelenjave. Vrednost spornega nakupa ventilatorjev in zaščitne opreme je bila več kot 13,4 milijona konvertibilnih mark (nekaj manj kot 6,7 milijona evrov).

Obtoženi so s kaznivimi dejanji zaradi neuporabne medicinske opreme oškodovali proračun Federacije BiH, obenem pa so pridobili nezakonito materialno korist, je navedlo tožilstvo.

Poleg Novalića in Solaka sta v obtožnici tudi direktor uvoznega podjetja Fikret Hodžić ter Novalićeva namestnica in federalna ministrica za finance Jelka Milićevića. Da je obtožnica potrjena, je potrdila Novalićeva odvetnica.

Tožilstvo bremeni Novalića, Solaka in Hodžića kriminalnega združevanja zaradi izvajanja številnih kaznivih dejanj, kot so zloraba položaja in pooblastil, trgovina z vplivom, ponarejanje dokumentov in pranje denarja. Milićevićevo pa bremenijo za nevestno delo v službi, je še poročal novičarski portal slobodna-bosna.ba.

Potem ko je vlada Federacije BiH zaradi afere maja lani suspendirala Solaka, je dotedanji direktor uprave civilne zaščite povedal, da so ventilatorje naročili pri družbi, ki je edina lahko zagotovila, da bodo prispeli v BiH v zahtevanem roku. Obenem je zavrnil vse navedbe o morebitnih nepravilnostih.

Source
STA
Back to top button