V BiH nove obtožbe zaradi vojnih zločinov

V Bosni in Hercegovini so danes šest nekdanjih vojakov in policistov obtožili zaradi vojnih zločinov proti bosanskim Srbom, ki so jih pridržali v taborišču blizu Sarajeva med vojno v BiH. Očitajo jim mučenje, nečloveško obravnavo, plenjenje ter fizično in duševno zlorabo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Obtožbe so vložili proti šestim posameznikom, ki so bili med vojno v BiH med drugim pripadniki občinskega štaba teritorialne obrambe Visoko, oboroženih sil BiH in vojne policije Visoko, poročajo mediji v BiH.

Po navedbah tožilcev posebnega tožilstva za vojne zločine v BiH so v taborišču Visoko, okoli 30 kilometrov od Sarajeva, leta 1992 približno osem mesecev imeli zaprtih več sto civilistov. V tem času so bili podvrženi mučenju in zlorabi, med njimi so bile tudi ženske in otroci.

Glede na poročilo združenja žrtev je bilo priprtih skoraj 600 ljudi, med njimi 40 žensk in okoli deset otrok. V poročilu iz leta 2012 navajajo, da se mučenje žensk ni razlikovalo od mučenja moških. Posiljenih je bilo najmanj osem bosanskih Srbkinj, med katerimi je ena podlegla poškodbam.

Na sodišče bodo kot priče zaslišali okoli 90 ljudi, še poroča AFP.

Back to top button