V Belgiji dogovor petih strank o začetku koalicijskih pogovorov

Pet belgijskih strank se je strinjalo, da bodo začele uradne koalicijske pogovore pod vodstvom vodje flamske desne stranke N-VA in trenutnega župana Antwerpna Barta de Weverja. Predvidoma 24. julija bo moral De Wever o napredku pogajanj seznaniti belgijskega kralja Philippa.

De Weverjeva konservativna flamska stranka N-VA ima s 24 poslanci največje število sedežev v zveznem parlamentu. H koalicijskim pogovorom so povabili še frankofonske liberalce (MR), sredinsko stranko Les Engages, flamske krščanske demokrate (CD&V) in socialdemokratsko flamsko stranko Vooruit, poroča bruseljski portal Politico

De Wever bo predvidoma 24. julija kralja obvestil o napredku koalicijskih pogovorov, potem ko je mandat za oblikovanje vlade prejel 12. junija.

Največji izziv pogajanj naj bi bila sicer socialdemokratska stranka Vooruit, ki naj bi jo bilo kot edino bolj levo usmerjeno stranko težko prepričati, da se pridruži vladi.

Če bi pogovori uspeli, bi zvezna vlada odsevala sestavo regijskih. V Valoniji se namreč o oblikovanju koalicije trenutno pogovarjajo MR in Les Engages, medtem ko v Flandriji potekajo pogovori med N-VA, CD&V in Vooruit.

Trenutno sestavljanje vlade zaenkrat za belgijske razmere poteka neverjetno hitro. Po zadnjih volitvah leta 2019 so vlado sestavljali približno 16 mesecev, na koncu pa jo je sestavilo kar sedem strank – zeleni, liberalci in socialdemokrati iz obeh delov države ter flamski krščanski demokrati. Rekord sicer sega v leti 2010 in 2011, ko so vlado sestavljali kar 541 dni.

Back to top button