V Bangladešu obsodili 139 opozicijskih funkcionarjev in aktivistov

V Bangladešu so v zadnjih dveh dneh obsodili 139 visokih opozicijskih uradnikov in aktivistov, so danes sporočili tožilci in odvetniki. Med njimi je več aktivistov glavne opozicijske Bangladeške nacionalistične stranke (BNP), ki so bili zaradi nasilja na protestih, požigov in oviranja policije obsojeni na od nekaj mesecev do treh let in pol zapora.

V Bangladešu bodo 7. januarja prihodnje leto splošne volitve, na katerih si premierka Sheikh Hasina prizadeva za svoj četrti zaporedni mandat na oblasti, čeprav so ZDA in nekatere druge države po poročanju francoske tiskovne agencije AFP izrazile dvom, da bo glasovanje svobodno in pošteno.

Stranka BNP je od lani organizirala vrsto večjih shodov in pohodov, s katerimi naj bi predsednico vlade prisilili k odstopu. Toda od konca oktobra policija zatira opozicijo. Doslej je aretirala skoraj celotno vodstvo BNP ter na tisoče njenih aktivistov in podpornikov.

Dva tožilca sta za AFP povedala, da sta v nedeljo in ponedeljek dve sodišči v prestolnici Daka na zaporno kazen obsodili najmanj 132 aktivistov in visokih uradnikov BNP.

Po navedbah enega od tožilcev jih je bilo 70, med njimi vplivni vodja podmladka stranke Sultan Salahuddin Tuku, spoznanih za krive požiga in oviranja policijske službe v času opozicijskih stavk in blokad med letoma 2013 in 2018. Obsodili so jih na zaporne kazni od šestih mesecev do dveh let.

Zaradi primera iz leta 2018 je bilo obsojenih 62 aktivistov BNP na po tri leta in pol zapora, je za AFP povedal glavni državni tožilec v Daki Abdulah Abu.

Še sedem aktivistov BNP pa je bilo obsojenih na zaporne kazni v ločenem primeru. Med njimi je nekdanji vodja podmladka stranke Sajful Alam Nirob, ki mu po pisanju časnika New York Times grozi več kot 300 postopkov pred sodišči.

Back to top button