V azerbajdžanski operaciji v Gorskem Karabahu ubiti in ranjeni civilisti

V azerbajdžanski operaciji v Gorskem Karabahu na jugu Kavkaza sta bila ubita dva civilista, 23 pa jih je bilo ranjenih, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes sporočile separatistične oblasti te regije, kjer živijo večinoma Armenci, a je mednarodno priznana kot del Azerbajdžana.

“Število ranjenih civilistov se je povzpelo na 23, zabeležili smo tudi dve smrtni žrtvi med civilisti,” je na družbenih medijih sporočil predstavnik oblasti v Gorskem Karabahu, pristojen za človekove pravice.

Azerbajdžan je sicer sporočil, da je po začetku operacije vzpostavil humanitarne koridorje za evakuacijo prebivalstva z ogroženega območja.

Azerbajdžan je vojaško operacijo za zavzetje Gorskega Karabaha začel danes po več mesecih napetosti z Armenijo. Cilj operacije naj bi bil umik armenske vojske iz regije, kot določa sporazum o prekinitvi ognja v Gorskem Karabahu iz leta 2020.

Armenija sicer zanika, da bi imela v Gorskem Karabahu svojo vojsko, kar je obrambno ministrstvo v Erevanu poudarilo tudi danes. Armenija je Azerbajdžanu danes tudi očitala, da skuša v Gorskem Karabahu izvesti etnično čiščenje.

Državi sta že več desetletij v sporu zaradi Gorskega Karabaha, v 90. letih prejšnjega stoletja in leta 2020 sta se zapletli tudi v vojno. Regija, kjer živijo večinoma Armenci, je mednarodno priznana kot del Azerbajdžana.

Back to top button