V azerbajdžanski operaciji v Gorskem Karabahu ubiti in ranjeni civilisti (dopolnjeno)

V azerbajdžanski operaciji v Gorskem Karabahu na jugu Kavkaza je bilo ubitih pet ljudi, več deset pa jih je bilo ranjenih, so danes sporočile separatistične oblasti v regiji, kjer živijo večinoma Armenci, a je mednarodno priznana kot del Azerbajdžana. Na azerbajdžanski strani so medtem prav tako zabeležili prvo civilno žrtev.

“Število ranjenih civilistov se je povzpelo na 23, zabeležili smo tudi dve smrtni žrtvi med civilisti,” je na družbenih medijih sprva sporočil predstavnik oblasti v Gorskem Karabahu, pristojen za človekove pravice. Kasneje so iz regije sporočili, da je število smrtnih žrtev naraslo na pet, ranjenih pa naj bi bilo okoli 80 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Ranjenih je 80 (…) od tega je po predhodnih podatkih 15 civilistov. Žal smo zabeležili pet smrtnih žrtev,” so navedli separatisti in dodali, da so med prizadetimi tudi ženske, starejši in otroci. Ob tem so navedli tudi, da azerbajdžanska vojska v napadih uporablja artilerijo, brezpilotne letalnike in bojna letala ter da se boji nadaljujejo.

Medtem so prvo civilno žrtev od začetka operacije zabeležili tudi na azerbajdžanski strani, potem ko naj bi šrapnel ubil gradbenega inženirja v mestu Suša v Gorskem Karabahu, je sporočilo generalno tožilstvo v Bakuju in dodalo, da so armenski separatisti v napadu uporabili “orožje velikega kalibra, vključno z minometi”.

Azerbajdžan je sicer pred tem sporočil, da je po začetku operacije vzpostavil humanitarne koridorje za evakuacijo prebivalstva z ogroženega območja.

Azerbajdžan je vojaško operacijo za zavzetje Gorskega Karabaha začel danes po več mesecih napetosti z Armenijo. Cilj operacije naj bi bil umik armenske vojske iz regije, kot določa sporazum o prekinitvi ognja v Gorskem Karabahu iz leta 2020.

Armenija sicer zanika, da bi imela v Gorskem Karabahu svojo vojsko, kar je obrambno ministrstvo v Erevanu poudarilo tudi danes. Armenija je Azerbajdžanu danes tudi očitala, da skuša v Gorskem Karabahu izvesti etnično čiščenje.

Državi sta že več desetletij v sporu zaradi Gorskega Karabaha, v 90. letih prejšnjega stoletja in leta 2020 sta se zapletli tudi v vojno. Regija, kjer živijo večinoma Armenci, je sicer mednarodno priznana kot del Azerbajdžana.

Back to top button