V azerbajdžanski operaciji v Gorskem Karabahu ubiti in ranjeni civilisti (dopolnjeno)

V azerbajdžanski operaciji v Gorskem Karabahu na jugu Kavkaza je bilo ubitih najmanj 25 ljudi, več deset pa jih je bilo ranjenih, so danes sporočile armenske separatistične oblasti v regiji, kjer živijo večinoma Armenci, a je mednarodno priznana kot del Azerbajdžana. Na azerbajdžanski strani so medtem prav tako zabeležili prvo civilno žrtev.

“Ranjenih je 80 (…) od tega je po predhodnih podatkih 15 civilistov. Žal smo zabeležili pet smrtnih žrtev,” so sprva navedli separatisti in dodali, da so med prizadetimi tudi ženske, starejši in otroci. Ob tem so navedli tudi, da azerbajdžanska vojska v napadih uporablja artilerijo, brezpilotne letalnike in bojna letala ter da se boji nadaljujejo.

Kasneje je predstavnik oblasti v Gorskem Karabahu, pristojen za človekove pravice, sporočil, da je število smrtnih žrtev naraslo na 25 in da sta med njimi dva civilista. Poleg tega je bilo po njegovih navedbah skupno ranjenih 138 ljudi, vključno z 29 civilisti. Dodal je, da so zaradi obstreljevanja azerbajdžanskih sil evakuirali civiliste iz šestih krajev, poročajo tuje tiskovne agencije.

Separatisti so ob tem za nov izbruh spopadov v sporni regiji okrivili neaktivnost mednarodne skupnosti. “Z ignoriranjem opozoril o zločinskih namerah Azerbajdžana in zavrnitvijo ustreznega ukrepanja odgovorni mednarodni akterji niso preprečili nove azerbajdžanske agresije,” so zapisali v izjavi.

Medtem so prvo civilno žrtev od začetka operacije zabeležili tudi na azerbajdžanski strani, potem ko naj bi šrapnel ubil gradbenega inženirja v mestu Šuša v Gorskem Karabahu, je sporočilo generalno tožilstvo v Bakuju in dodalo, da so armenski separatisti v napadu uporabili “orožje velikega kalibra, vključno z minometi”.

Azerbajdžan je sicer pred tem sporočil, da je po začetku operacije vzpostavil humanitarne koridorje za evakuacijo prebivalstva z ogroženega območja. Kasneje so iz Bakuja sporočili še, da so od začetka operacije zavzeli že 60 položajev armenskih separatističnih sil v Gorskem Karabahu.

Azerbajdžan je vojaško operacijo za zavzetje Gorskega Karabaha začel danes po več mesecih napetosti z Armenijo. Cilj operacije naj bi bil umik armenske vojske iz regije, kot določa sporazum o prekinitvi ognja v tej regiji iz leta 2020.

Armenija sicer zanika, da bi imela v Gorskem Karabahu svojo vojsko, kar je obrambno ministrstvo v Erevanu poudarilo tudi danes. Armenija je Azerbajdžanu danes tudi očitala, da skuša v regiji izvesti etnično čiščenje.

Državi sta že več desetletij v sporu zaradi Gorskega Karabaha, v 90. letih prejšnjega stoletja in leta 2020 sta se zapletli tudi v vojno. Regija, kjer živijo večinoma Armenci, je sicer mednarodno priznana kot del Azerbajdžana.

Back to top button