V Avstriji svarila pred porastom števila skrajnih desničarjev

Avstrijsko notranje ministrstvo je danes posvarilo pred občutnim porastom števila skrajnih desničarjev v državi, pri čemer težko ocenijo točno število. Ob tem so sporočili, da so v dveh ločenih operacijah s področja desnega ekstremizma aretirali dva moška, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V Avstriji so nedavno aretirali 20-letnika, ker naj bi bil vpleten v mednarodno supremacistično skupino Feuerkrieg Division. Trenutno je še v pridržanju, preiskava pa poteka. Aretirali pa so tudi 40-letnika, ker naj bi podpiral nacistično ideologijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Notranji minister Gerhard Karner je to označil za pomemben uspeh v boju proti desničarskim ekstremistom.

Pri ministrstvu so posvarili pred očitno večjo pojavnostjo teh skupnosti, čeprav težko ocenijo točno število novih podpornikov.

V Avstriji največji izziv na področju desnega ekstremizma sicer predstavlja t. i. nova desnica, predvsem identitarno gibanje in skupina DO5, ki so okrepili svojo strukturo predvsem na račun preteklih kriz, med njimi pandemije covida-19, vojne v Ukrajini in inflacije, so sporočili z ministrstva.

Vodja avstrijskega identitarnega gibanja Martin Sellner je nedavno potrdil, da se je novembra v Potsdamu udeležil srečanja, na katerem so bili tudi predstavniki skrajno desne Alternative za Nemčijo (AfD). Na srečanju so se glede na razkritje nemškega neprofitnega raziskovalnega inštituta Correctiv pogovarjali o načrtu za množičen izgon ljudi iz Nemčije.

Od razkritja v nemških mestih redno potekajo protesti proti desnim skrajnežem, na katerih se zbere po več sto tisoč ljudi. Sedaj pa so protesti napovedani tudi za v petek na Dunaju.

Back to top button