V Avstriji po glasovanju o zakonodaji EU o obnovi narave vladna kriza

V Avstriji je po glasovanju o zakonodaji EU o obnovi narave, ki so ga sprejeli po odločilnem glasu avstrijske okoljske ministrice Leonore Gewessler iz vrst Zelenih, izbruhnila vladna kriza. Avstrijska ljudska stranka (ÖVP), ki nasprotuje zakonu, je namreč zagrozila z vložitvijo tožbe zaradi zlorabe položaja, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Zakonodajo so na današnjem glasovanju v Luxembourgu podprli ministri 20 držav članic, kar predstavlja 66 odstotkov prebivalstva EU. Proti so glasovale Italija, Madžarska, Nizozemska, Poljska, Finska in Švedska, Belgija pa se je vzdržala. Ključna za sprejetje pa je bila ravno potrditev avstrijske ministrice.

Avstrijski kancler Karl Nehammer je že obvestil belgijsko predsedstvo Sveta EU, da glasovanje ministrice ni v skladu z avstrijsko zakonodajo in napovedal pritožbo na sodišče EU. Podobno so pojasnili pri uradu kanclerja za APA, da glasovanje ministrice ni bilo v skladu z notranjepolitično odločitvijo in zato ni v skladu z ustavo.

Generalni sekretar ÖVP Christian Stocker pa je ob tem napovedal še tožbo proti Gewessler zaradi zlorabe položaja, češ da je namerno ravnala protiustavno, ko je danes glasovala za sprejetje zakonodaje EU o obnovi narave. “Leonore Gewessler se postavlja nad ustavo, saj zaradi svoje zelene ideologije ni sposobna ravnati v skladu z zakonom,” je dejal Stocker.

Konservativna ÖVP trdi, da bi morala ministrica iz vrst Zelenih glasovati proti zakonodaji, saj jo je k temu obvezala odločitev zveznih dežel. Vendar je ministrica prepričana, da odločitev dežel ni več veljavna. “Moja odločitev je v skladu z zakonom,” je dejala.

Avstrijske dežele so sicer pred časom res sprejele odločitev, da blokirajo sprejetje zakonodaje, vendar naj bi se to po oceni Gewessler spremenilo z odločitvijo vlade dežele Dunaj, ki je spremenila svoje stališče.

O koncu koalicije v Avstriji sicer danes ni želel govoriti nobenih od koalicijskih partnerjev, čeprav so napovedani pravosodni ukrepi. Zaenkrat pa ni jasno, kako bo nadaljevala svojo pot. Več bo verjetno znanega na popoldanski konferenci kanclerja.

V Avstriji bodo sicer konec septembra redne parlamentarne volitve, tega pa naj ne bi spremenil niti morebiten propad koalicije. V času, ki ostaja, pa naj bi si pri ÖVP želeli spraviti čez parlament še več odločitev, dokončati je treba tudi postopek imenovanja evropskega komisarja iz Avstrije.

Back to top button