AktualnoSvet

V Avstraliji protesti proti spolnemu nasilju nad ženskami

Po vsej Avstraliji se je danes več deset tisoč ljudi zbralo na protestih proti spolnemu nasilju nad ženskami. Pod sloganom March 4 Justice (Shod za pravičnost) so se ljudje med drugim odpravili na ulice Sydneyja, Canberre, Brisbana in Melbourna. Proteste so sprožile nedavne obtožbe spolnih napadov, povezanih s parlamentom in vlado.

Protesti so bili organizirani pred tednom dni, ko je minister za pravosodje Christian Porter razkril, da je bil on predmet obtožb posilstva iz leta 1988. Sam sicer te obtožbe zanika.

Poleg tega je jezo javnosti spodbudil ločen primer nekdanje politične svetovalke vladajoče Liberalne stranke Brittany Higgins, ki je februarja sporočila, da jo je leta 2019 v poslopju parlamenta posilil moški kolega.

Malo za tem so po poročanju avstralske tiskovne agencije AAP moškega podobnih dejanj obtožile še tri ženske, kar je v parlamentu sprožilo neodvisno preiskavo kulture na delovnem mestu, povzema nemška dpa.

Protestniki po poročanju britanskega BBC menijo, da je bil odziv vlade premierja Scotta Morrisona neustrezen. Morrison je v nedeljo povabil delegacijo protestnikov na sestanek v parlament, kar pa so zavrnili, češ da bi se moral srečati z njimi na shodu.

Tega se večina vladnih poslancev ni želela udeležiti, so pa se množici v Canberri pridružili poslanci iz vrst laburistične opozicije in več drugih vidnih članov parlamenta, piše BBC.

Zbrane je danes med drugim nagovorila tudi Higginsova. “Vsi smo v zadnjih tednih spoznali, kako je v tej državi razširjeno spolno nasilje,” je dejala in politiki očitala, da se izogiba temi ter beži pred odgovornostjo. “Čas je, da se dejansko lotimo težave,” je dodala.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button