V Armeniji odprtje volišč za predčasne parlamentarne volitve

V Armeniji so se danes ob 8. uri po lokalnem času, 6. uri po srednjeevropskem času, odprla volišča za predčasne parlamentarne volitve. Zaprla se bodo po 12 urah. Politični opazovalci menijo, da je volilni izid težko napovedati, saj je volilna apatija v državi zelo visoka, podpora glavnima dvema strankama pa skoraj izenačena.

Volitve so v Armeniji razpisali zaradi prizadevanj, da bi premostili razlike po lanskih vojaških spopadih z Azerbajdžanom v Gorskem Karabahu, a so se že pojavile bojazni pred protesti po volitvah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dosedanji reformistični premier Nikol Pašinjan, ki je po vojaškem porazu po lanskoletnih vojaških spopadih z Azerbejdžanom izgubil velik del podpore, upa, da bo dobil nov premierski mandat, a mu je tesno za petami nekdanji predsednik Robert Kočarjan s svojim armenskim zavezništvom.

Volilno pravico ima okoli 2,6 milijona volilcev, ki danes izbirajo 101 člana parlamenta za mandat petih let. Stranka ali zavezništvo, ki dobi mandat za sestavo vlade mora po navedbah AFP v parlamentu dobiti najmanj 50 odstotkov plus sedež.

Predvolilna kampanja je bila agresivna in v znamenju polarizirajoče retorike. Pašinjan je izrazil pričakovanja, da bo njegova stranka Družbena pogodba dobila 60 odstotkov glasov podpore, čeprav številni menijo, da so te ocene pretirane.

Volitve v državo na jugu Kavkaza s približno tri milijoni prebivalci potekajo pod nadzorom Rusije in Turčije. Opazujejo jih opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse).

Source
STA
Back to top button