Svet

V Arizoni od 3,4 milijona glasovnic ugotovili 182 spornih

Analiza rezultatov lanskih predsedniških volitev v Arizoni je pokazala, da so volilni uradniki v vseh 15 okrožjih od 3,4 milijona oddanih glasovnic identificirali 182 spornih. Zavezniki bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa pa še izvajajo strankarsko ponovno štetje glasovnic.

Demokrat Joe Biden je novembra lani v Arizoni premagal Trumpa z razliko 10.400 glasov. Od 182 primerov spornih glasovnic so štirje primeri vodili do obtožnice. Nobene glasovnice niso prešteli dvakrat. Šlo je za primere, da je nekdo glasoval v imenu pokojnega sorodnika ali poskus oddaje dveh glasovnic.

Ugotovitve analize, ki jo je opravila tiskovna agencija AP na podlagi podatkov vseh volilnih okrožij Arizone, potrjujejo vse dosedanje študije, da so volilne prevare v ZDA izjemno redke, ker je veliko varovalk, s katerimi jih preprečijo ali pa odkrijejo naknadno. Analiza AP potrjuje izjave številnih državnih in lokalnih uradnikov Arizone in republikanskega guvernerja Arizone Douga Duceyja, da so bile volitve varne in da so rezultati veljavni.

Kljub temu je republikanski državni senat Arizone za največje okrožje Maricopa, ki zajema Phoenix z okolico, sprožili tako imenovano “forenzično analizo” glasovnic. To analizo izvajajo Trumpovi privrženci.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button