AktualnoSvet

V Alžiriji brez posebnih časti pokopali Boutefliko

V Alžiriji so danes pokopali Abdelaziza Boutefliko, ki je to severnoafriško državo vodil kar 20 let in bil tako alžirski predsednik z najdaljšim stažem. Pokopali so ga na pokopališču, namenjenem junakom alžirske neodvisnosti, stran od oči javnosti in brez posebnih časti, kakršnih so bili deležni njegovi predhodniki.

Bouteflika je umrl v petek v starosti 84 let. Svojo politično kariero je začel kot najmlajši zunanji minister na svetu in jo končal kot eden najstarejših svetovnih voditeljev. Leta 2019 je – po večtedenskih protestih, ki so sledili njegovi najavi, da se bo še petič potegoval za predsedniški mandat, in potem ko mu je podporo odrekla vojska – odstopil.

Od takrat je ostareli Bouteflika, sicer veteran alžirske vojne za neodvisnost, živel stran od oči javnosti. Že od leta 2013, ko je doživel možgansko kap, se je sicer le redko pojavljal v javnosti. Po njegovi smrti so v državi razglasili le tri in ne običajnih osem dni žalovanja ter ga danes na hitro in brez posebnih časti pokopali.

To je posledica njegove zelo mešane dediščine. Potem ko je pomagal končati dolgotrajno državljansko vojno in se je leta 1999 zavihtel na oblast, je užival veliko podporo med ljudmi. A po gospodarskih uspehih v prvih letih se je Alžirija nato postopoma potapljala v korupcijo in brezposelnost. Je pa bil Alžiriji v veliki meri prihranjen val vstaj arabske pomladi leta 2011.

Današnjega pogreba se je ob članih vlade in tujih diplomatih udeležil naslednik pokojnega, sedanji alžirski predsednik Abdelmadjid Tebboune. Spremljanje pogreba so dovolili le novinarjem javnih medijev, po televiziji pa ga niso prenašali, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Na ulicah je zanj vladalo zelo malo zanimanja, še dodaja.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button