AktualnoSvet

V Afganistanu živi več deset tisoč beguncev

Kljub trajajočem nasilju v Afganistanu živi več deset tisoč beguncev. Po podatkih Visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR) Afganistan gosti več kot 72.000 ljudi, ki so prosilci za azil ali pa že imajo odobren status begunca, večinoma gre za ljudi iz sosednjega Irana in Pakistana, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Največji del beguncev živi v vzhodnih provincah Paktika in Kost. Večinoma gre za begunce iz Pakistana, ki so leta 2014 zbežali pred spopadi v Pakistanu, ko je vojska začela operacijo proti skrajnežem na severu države. Živeli naj bi v veliki revščini. Tako po šestih letih v Afganistanu še vedno živijo v šotorih, ogromno jih je brezposelnih, deležni pa so le minimalne pomoči s strani vlade in humanitarnih organizacij.

Tiskovni predstavnik UNHCR Mohamad NAder Farhad je sporočil, da si ti begunci izberejo Afganistan za cilj med drugim zaradi geografske bližine, lahke možnosti vstopa v državo in družinskih vezi.

Prošnje za azil v državi na zaprosilo afganistanske vlade obravnava UNHCR neposredno. Prosilci za azil pogosto kot razlog za beg iz domovine navajajo nasilje, kazenski pregon ali ker si želijo živeti z zakonskim partnerjem, ki so ga izbrali sami, poroča dpa.

Source
STA
Back to top button