V Afganistanu talibani zavzeli še šest okrožij

Afganistanske vladne sile so se v zadnjem dnevu po ofenzivi talibanov umaknile iz še šestih okrožnih središč v državi, ki so jih zavzeli talibani, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Od uradnega začetka umika ameriške vojske in sil zveze Nato iz Afganistana so talibani začeli več ofenziv, ki bi se lahko po mnenju opazovalcev še okrepile, ko bo umik mednarodnih sil končan. Talibani, ki so občutno okrepili svoje napade, so doslej zavzeli 23 od skoraj 400 okrožij v državi.

Talibani so v zadnjem dnevu med drugim zavzeli okrožje Obe v Heratu, Saghar v Ghorju ter dve okrožji v provinci Farah. Vojaki in uslužbenci, ki so jih talibani dalj časa oblegali, so se umaknili ali pa so jih evakuirale vladne sile, nekateri so za seboj pustili tudi vojaško opremo in strelivo, poroča dpa.

Namen evakuacije vladnih sil iz nestrateških okrožij, baz in kontrolnih točk je zaščititi ključna mesta in okrožja pred ofenzivo talibanov. Vendar pa vse bolj narašča zaskrbljenost glede zmogljivosti afganistanskih varnostnih sil po popolnem umiku mednarodnih enot, poroča dpa.

Okoli 10.000 vojakov ZDA in zveze Nato naj bi se dokončno iz Afganistana umaknilo najkasneje do 11. septembra.

Source
STA
Back to top button