Ustanovitelj Huaweija upa na nov začetek v odnosih z ZDA

Ustanovitelj in izvršni direktor kitajskega tehnološkega velikana Huawei Ren Zhengfei upa na nov začetek v odnosih z ZDA in administracijo, ki jo vodi novi ameriški predsednik Joe Biden. Huawei se je znašel pod plazom sankcij prejšnjega predsednika zaradi očitkov o varnostnih grožnjah, vendar pa njegov ustanovitelj upa, da se bo to spremenilo.

Ren je v prvem nastopu pred novinarji po letu dni dejal, da se je njegovo zaupanje v to, da bo Huawei preživel, še okrepilo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Huawei sicer v ZDA ne sme več prodajati svoje tehnologije in komponent drugim podjetjem, saj je to prepovedal prejšnji ameriški predsednik Donald Trump, ki je bil prepričan, da kitajski tehnološki velikan sodeluje s Pekingom pri vohunjenju v ZDA.

Ren pa je sedaj pozval Belo hišo, da v obojestransko korist spremeni to odločitev. Če tega ne bi storili, bi, kot je izpostavil, najbolj prizadeli prav ameriška podjetja.

“Upamo, da bo nova ameriška administracija odprta za koristi za ameriška podjetja in gospodarski razvoj ZDA,” je poudaril. “Upamo tudi, da bomo lahko kupili večje količine ameriških surovin, materialov in komponent in s tem pripomogli tudi k kitajski gospodarski rasti,” je dodal.

Ren je Huawei ustanovil leta 1987, v zadnjih letih pa se je podjetje uveljavilo kot največji svetovni proizvajalec telefonske opreme in mobilnih telefonov. To se je spremenilo, ko je podjetje napadel Trump v trgovinski vojni med največjima svetovnima gospodarstvoma.

Trump je od leta 2018 uvedel številne sankcije proti kitajskemu tehnološkemu velikanu, pri tem pa je v podobne ukrepe prepričal tudi številne druge zahodne države.

Sankcije so Huawei močno prizadele. V zadnjem lanskem četrtletju je njegov izvoz upadel za več kot 40 odstotkov, podjetje pa je zdrsnilo na peto mesto lestvice proizvajalcev mobilnih telefonov, tudi za kitajska konkurenta Xiaomi in Oppo.

Ren sicer vztraja, da se Huawei ne bo odpovedal izdelavi pametnih telefonov. Poleg tega se podjetje ukvarja tudi z računalništvom v oblaku, internetom stvari in drugimi segmenti, povezanimi s tehnologijo 5G. Gradijo tudi lasten operacijski sistem, saj so mu ZDA prepovedale uporabo Googlovega Androida.

Source
STA
Back to top button