Unesco ob dnevu žensk s kampanjo proti spletnemu nasilju nad novinarkami

Organizacija ZN za izobraževanje in kulturo (Unesco) je ob današnjem mednarodnem dnevu žensk sprožila kampanjo o spletnem nasilju nad novinarkami, v okviru katere izpostavlja, da tovrstno nasilje škodi vsem in poziva k njegovi ustavitvi. Kar 73 odstotkov novinark v nedavni raziskavi je poročalo o izkušnji spletnega nasilja med opravljanjem dela.

“To nasilje škoduje pravici žensk, da govorijo, in pravici družbe, da ve,” ob začetku kampanje sporoča Unesco, ki poudarja, da je treba poiskati skupne rešitve za zaščito novinark pred spletnim nasiljem. To vključuje močan odziv platform družbenih medijev, nacionalnih oblasti in medijskih organizacij, poudarjajo.

Kampanja bo izpostavila ključne ugotovitve raziskave o spletnem nasilju nad novinarkami, ki jo je Unesco izvedel skupaj z nevladno organizacijo Mednarodni center za novinarje (ICFJ), izsledki pa so bili objavljeni decembra lani.

Glede na ugotovitve, ki temeljijo na odgovorih nekaj več kot 700 novinark iz približno 120 držav, jih je kar 73 odstotkov doživelo spletno nasilje med opravljanjem dela. 25 odstotkov jih je navedlo grožnjo fizičnega, 18 odstotkov pa spolnega nasilja. 20 odstotkov jih je v povezavi s spletnim nasiljem izkusilo napad ali zlorabo tudi v realnem življenju.

Z napadi najpogosteje povezane teme so bile tematika spola, politika in volitve ter človekove pravice in socialna politika. 41 odstotkov sodelujočih v anketi je navedlo, da so bile tarča spletnih napadov v verjetni povezavi z usklajenimi kampanjami dezinformacij. Drugi najpogostejši vir napadov so politični akterji ter anonimni ali neznani napadalci, med drugim še izhaja iz ugotovitev raziskave.

Source
STA
Back to top button