Ukrajina zaradi omejitev uvoza žita vložila tožbe proti Poljski, Madžarski in Slovaški (dopolnjeno)

Ukrajina je danes pred Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO) vložila tožbe proti Poljski, Madžarski in Slovaški zaradi njihovega enostranskega podaljšanja omejitve uvoza žita iz Ukrajine kljub odločitvi EU, da omejitev ne podaljša. Poljska in Slovaška sta v odzivu sporočili, da zaradi tožbe ne nameravata umakniti omejitev.

“Ključnega pomena je, da dokažemo, da posamezne države članice ne morejo prepovedati uvoza ukrajinskega blaga. Zato proti njim vlagamo tožbe,” je dejala ukrajinska ministrica za gospodarstvo Julija Sviridenko, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Obenem v Kijevu upajo, da bo trojica držav kmalu odpravila omejitve in da sodna bitka ne bo trajala dolgo.

Poljske in slovaške oblasti so že sporočile, da zaradi tožbe ne nameravajo odpraviti omejitev, poročajo tuje tiskovne agencije. “Vztrajamo pri svojem stališču, mislimo, da je pravilno, saj izhaja iz ekonomske analize in pooblastil v okviru evropskega in mednarodnega prava,” je povedal tiskovni predstavnik poljske vlade Piotr Mueller.

“Zaščititi svoj trg pred prekomernim uvozom je naraven odziv,” pa je dejal slovaški kmetijski minister Jozef Bires, ki je bil presenečen nad odločitvijo ukrajinskih oblasti.

Presenečenje je po zasedanju kmetijskih ministrov EU v Bruslju izrazil tudi evropski komisar za kmetijstvo Janusz Wojciechowski, sploh glede na trud članic unije pri pomoči pri izvozu žita iz Ukrajine. Obenem je poudaril, da morajo pristojne službe komisije enostranske ukrepe članic še preučiti.

Dodal je, da ukrajinska tožba pred WTO do določene mere tudi ovira dialog med Kijevom in članicami unije. Vseeno pa upa, da bodo nesoglasja uspeli rešiti prek dialoga.

Temu je namenjena skupna platforma za usklajevanje glede izvoza ukrajinskega žita, v kateri so Ukrajina, Poljska, Slovaška, Madžarska, Romunija, Bolgarija in Evropska komisija.

Neimenovani vir v Bruslju je sicer za poljsko tiskovno agencijo PAP danes dejal, da bodo Poljska, Madžarska in Slovaška odstopile od skupne platforme.

“Poljska, Madžarska in Slovaška so se odločile, da se bodo umaknile iz platforme zaradi previdnosti in možnosti, da bi Ukrajina informacije, pridobljene na sestankih, uporabila v sodnih postopkih pred WTO,” je pojasnil neimenovani vir.

Do enostranskih ukrepov trojice članic je bilo sicer danes ob prihodu na zasedanje v Bruslju kritičnih več kmetijskih ministrov drugih držav EU. Kot je po koncu srečanja povedal španski minister Luis Planas Puchades, se je večina ministrov strinjala, da je treba ohraniti enotnost, tudi pri zaščiti evropskega notranjega trga.

Back to top button