Ukrajina krivi Rusijo za kampanjo lažnih bombnih groženj

Ukrajinske oblasti so danes sporočile, da je v zadnjih dneh po državi potekala intenzivna kampanja lažnih bombnih groženj, za katero po njihovem prepričanju stoji Rusija, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Grožnje so se pojavile v času, ko se v Evropi krepi zaskrbljenost zaradi morebitne ruske invazije na Ukrajino.

 

 

Po podatkih ukrajinske varnostne službe SBU je bilo od začetka leta zabeleženih več kot 300 anonimnih telefonskih klicev in spletnih sporočil. Za primerjavo, v vsem lanskem letu so oblasti zabeležile približno 1100 takšnih sporočil.

SBU je navedla, da so bile lažne grožnje usmerjene predvsem v javne objekte in kritično infrastrukturo, vključno s šolami, letališči in stavbo, v kateri se nahaja urad predsednika v prestolnici Kijev.

Za lažne grožnje je SBU obtožil Rusijo, njena dejanja pa označil za enega od elementov hibridnega vojskovanja.

“Gre za dodaten pritisk na Ukrajino, da bi v družbi povzročili preplah in paniko,” je sporočila ukrajinska varnostna služba in dodala, da je bila večina sporočil poslanih iz sosednjih postsovjetskih držav in vzhodnih ukrajinskih regij, ki so v rokah proruskih separatistov.

Ker je na ukrajinski meji zbranih več deset tisoč ruskih vojakov, se krepijo bojazni, da bi lahko v Evropi izbruhnil velik konflikt.

Moskva sicer vztraja, da ne namerava napasti Ukrajine, hkrati pa je v zameno za deeskalacijo razmer postavila vrsto varnostnih zahtev, vključno s prepovedjo vstopa Ukrajine v Nato.

Ukrajinski zunanji minister Dmitri Kuleba je že v četrtek obtožil Rusijo, da želi od znotraj destabilizirati Ukrajino. “Rusija nam ne grozi le z orožjem, ampak tudi povečuje paniko in jo poskuša uporabiti za spodkopavanje ukrajinske družbe in gospodarstva,” je Kuleba dejal novinarjem.

Po vrsti bombnih groženj ta teden so lokalne oblasti v več mestih šolam ukazale, naj preidejo na pouk na daljavo.

Source
STA
Back to top button