Uber znova posloval z izgubo, vendar so prihodki začeli naraščati

Ameriško podjetje Uber, ki se ukvarja predvsem s prevozi potnikov in dostavo hrane, je v zadnjem četrtletju lani ustvarilo 968 milijonov dolarjev čiste izgube, kar je dobra novica, saj je bilo izgube ob koncu leta 2019 za 1,1 milijarde dolarjev. V celotnem letu 2020 je Uber ustvaril 6,8 milijarde dolarjev izgube.

Tudi to je bolje kot leta 2019, ko je bilo izgube za 8,5 milijarde dolarjev. Uber je lani oklestil suhe veje s prodajo podjetja za vozila brez voznika Advanced Technologies Group (ATG) za štiri milijarde dolarjev.

Prav tako decembra je Uber prodal svoje podjetje za taksi službo Elevate, pri čemer cena ni znana. Samo v prvi polovici lanskega leta je Uber odpustil 25 odstotkov zaposlenih, skupaj skozi leto pa 30 odstotkov. V zadnjem četrtletju lanskega leta je Uber uspel zmanjšati stroške za 14 odstotkov.

Na drugi strani pa je Uber za 2,65 milijarde dolarjev julija lani prevzel konkurenta pri dostavi Postmates in namerava prevzeti še podjetje za dostavo alkoholnih pijač Drizly za 1,1 milijarde dolarjev.

V zadnjem četrtletju lani je imel Uber 3,17 milijarde dolarjev prihodkov. Prihodki od prevozov potnikov so v primerjavi z zadnjim četrtletjem 2019 padli za 52 odstotkov na 1,47 milijarde dolarjev, kar je še vedno za osem odstotkov več kot v tretjem četrtletju lani in kaže, da število prevozov spet narašča.

Prihodki od dostave hrane so od tretjega četrtletja narasli za 19 odstotkov na 1,36 milijarde dolarjev, kar je za 224 odstotkov več kot v zadnjem četrtletju 2019.

Uber svojo uspešnost meri po prilagojenih dobičkih ali izgubah, kamor ne prišteva stroškov za kompenzacije z delnicami. Prilagojena izguba je v zadnjem četrtletju lani znašala 454 milijonov dolarjev. Glavni finančni direktor Nelson Chai je dejal, da bodo do konca letošnjega leta po tem merilu že poslovali z dobičkom.

Delnice Uberja so se do konca rednega dela borznega trgovanja podražile za 6,12 odstotka, v podaljšanem trgovanju po objavi poslovnih rezultatov pa so se pocenile za 4,81 odstotka na 60,14 dolarja.

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button