Twitter zaradi zapisa o Ujgurkah začasno zaprl račun kitajskega veleposlaništva v ZDA

Družbeno omrežje Twitter je danes sporočilo, da so zaprli račun kitajskega veleposlaništva v ZDA, ker so objavili tvit, v katerem so trdili, da Ujgurke niso več stroji za rojevanje, ko emancipirajo njihove ume. Kot so sporočili iz Twitterja, je objava kršila njihova pravila glede razčlovečenja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

Kitajsko veleposlaništvo v ZDA je v začetku meseca tvitnilo, da v postopkih izkoreninjenja ekstremizma emancipirajo ume Ujgurk, spodbujajo spolno enakopravnost in reproduktivno zdravje, “tako da niso več stroji za rojevanje”.

V zapisu, ki so ga po valu burnih odzivov skrili, so objavili še povezavo do članka na portalu China Daily, v katerem so trdili, da je izkoreninjenje ekstremizma v avtonomni pokrajini Xinjiang, kjer živijo Ujguri, omogočilo ženskam več avtonomije glede odločitve, ali si želijo imeti otroke.

V okviru Twitterjeve politike ravnanja na omrežju je prepovedano razčlovečenje skupine ljudi na podlagi njihove veroizpovedi, starosti, invalidnosti, bolezni, narodnosti, rase ali etnične pripadnosti. Račun veleposlaništva je tako sedaj začasno zaprt, dokler ne bodo zbrisali spornega tvita.

Kitajsko zunanje ministrstvo je danes sporočilo, da ne razumejo odločitve Twitterja, saj da je po njihovem mnenju Kitajska žrtev lažnih informacij glede Xinjianga.

Kitajska je glede na poročila različnih organizacij v prevzgojna taborišča zaprla milijon Ujgurov in pripadnikov drugih muslimanskih manjšin iz Xinjianga. Domnevno naj bi celo prisilno sterilizirali ženske. Kitajska te očitke zavrača, saj da ne gre za taborišča, ampak centre za usposabljanje, piše AFP.

Source
STA
Back to top button