Turčija v pandemičnem letu z 1,8-odstotno gospodarsko rastjo

Turško gospodarstvo je lani zabeležilo 1,8-odstotno rast in se je tako kljub pandemiji izognilo padcu. V zadnjem četrtletju lani se je bruto domači proizvod (BDP) glede na enako obdobje leto prej povečal za 5,9 odstotka, je danes objavil turški statistični urad.

Turški BDP je po oceni statističnega urada lani znašal 5047,9 milijarde turških lir (572,5 milijarde evrov). Dodana vrednost v finančnem sektorju in zavarovalništvu se je povečala za 21,4 odstotka, v informacijskih in komunikacijskih dejavnostih za 13,7 odstotka, v kmetijstvu za 4,8 odstotka, v javnem sektorju, izobraževanju, zdravstvu in socialnem delu za 2,8 odstotka in za dva odstotka v industrijskem sektorju. Upadla je med drugim v gradbeništvu, za 3,5 odstotka, je razvidno iz objave na spletni strani urada.

Mednarodni denarni sklad (IMF) je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa prejšnji teden ocenil, da se bo turški BDP letos zvišal za šest odstotkov.

Medtem ko je pandemija zahtevala visoko človeško in gospodarsko ceno, je odziv politike, ki se je osredotočil na monetarno in kreditno spodbudo, vodil k močnemu odboju, je ugotovil IMF. Nekatere šibkosti, kot sta visoka inflacija, ki je trenutno blizu 15 odstotkom, in obsežen uvoz, sicer ostajajo, je pa Turčija med redkimi državami, ki so lani zabeležile gospodarsko rast, poroča dpa.

Source
STA
Back to top button