Turčija Izraelu očita načrtno preganjanje Palestincev

Turčija je danes obtožila Izrael, da po napadih v mestu Rafa na jugu območja Gaze načrtno preganja Palestince. “Menimo, da je ta operacija del načrta za izgon prebivalcev Gaze z njihove lastne zemlje,” je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočilo turško zunanje ministrstvo.

Ob tem so izrazili zaskrbljenost zaradi vse pogostejših izraelskih napadov na območju Rafe, kamor se je iz drugih delov Gaze zateklo okoli 1,4 milijona Palestincev. To po mnenju Ankare še poslabšuje humanitarno tragedijo v Gazi in spodkopava prizadevanja za dosego trajne prekinitve ognja v regiji.

Turško zunanje ministrstvo je pozvalo mednarodno skupnost, še posebej Varnostni svet ZN, k ustreznim ukrepom za zaustavitev Izraela.

Odnosi med Turčijo in Izraelom so se med vojno v Gazi močno poslabšali. Čeprav je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan 7. oktobra obsodil teroristični napad na Izrael, je pozneje islamistično gibanje Hamas, ki je odgovorno za napad, označil za osvobodilno organizacijo.

Erdogan tudi velja za enega najglasnejših kritikov izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja. Med drugim ga je decembra lani primerjal z Adolfom Hitlerjem in od izraelskih zaveznic zahteval, naj prenehajo podpirati teroristične akcije izraelske vojske.

Izrael je tudi spričo Erdoganovih kritik odpoklical izraelske diplomatske predstavnike v Ankari. Erdogan pa je že pred tem prekinil diplomatske odnose z Izraelom in pozval k sojenju izraelskim voditeljem na Mednarodnem kazenskem sodišču v Haagu.

Back to top button