Uredniški izbor

Tudi v ZDA potrdili novi sev novega koronavirusa

Sinopharm: Cepivo je 79-odstotno učinkovito

Guverner ameriške zvezne države Kolorado Jared Polis je v torek sporočil, da so v državnem laboratoriju potrdili prvi primer novega seva novega koronavirusa, ki se je prvič pojavil v Združenem kraljestvu.

Potrdili so ga pri mlajšem moškem, ki pred okužbo ni potoval, trenutno pa je v samoosamitvi.

Po navedbah strokovnjakov sta cepivi podjetij Pfizer in Moderna, ki sta v ZDA že v uporabi, učinkoviti tudi proti novemu sevu, katerega značilnost je, da se veliko hitreje širi.

Po podatkih Univerze Johnsa Hopkins se je do torka zvečer v ZDA z novim koronavirusom okužilo 19,5 milijona ljudi, umrlo pa je skoraj 339.000 ljudi s covidom-19. V zadnjih tednih dnevno število novih okužb presega 200.000, od začetka decembra se v bolnišnicah zdravi več kot 100.000 covidnih bolnikov, na dan pa jih umre okrog 3000. Za posledicami covida-19 je v torek umrl novoizvoljeni republikanski zvezni kongresnik iz Louisiane, 41-letni Luke Letlow.

Biden kritizira potek cepljenja

Medtem je novoizvoljeni ameriški predsednik Joe Biden kritiziral odziv vlade predsednika Donalda Trumpa na pandemijo covida-19 in obljubil, da bo na položaju predsednika izkoristil vso moč zvezne vlade za pospešitev cepljenja. Načrtuje, da bodo v prvih 100 dneh njegove vlade proti covidu-19 cepili 100 milijonov Američanov.

“Načrt Trumpove vlade za distribucijo cepiva proti novemu koronavirusu zelo zaostaja. Dogaja se to, kar sem se bal, namreč, da napredek pri distribuciji cepiva in cepljenju ni zadosten,” je dejal Biden.

Trumpova vlada je obljubila, da bo do konca leta cepljenih 20 milijonov Američanov, doslej pa so jih cepili okrog dva milijona. Zvezna vlada je državam razdelila 11,5 milijona odmerkov cepiva, od česar je bilo porabljenih le 20 odstotkov.

Trump v odzivu na kritike odgovornost zvalil na zvezne države. “Na državah je, da razdelijo cepivo, potem ko jim ga zvezna vlada dostavi. Mi smo razvili cepivo, plačali za pospešitev procesa in cepivo dostavili,” je sporočil Trump.

Biden medtem napoveduje močnejši in bolj usklajen odgovor zvezne vlade. Med drugim namerava obuditi zakon o vojni proizvodnji, ki predsedniku omogoča, da podjetjem ukaže, kaj naj proizvajajo. To namerava storiti glede opreme za izdelavo cepiv.

Kitajsko cepivo naj bi bilo 79-odstotno učinkovito

Kitajsko farmacevtsko podjetje Sinopharm je sporočilo, da ima njegovo cepivo proti covidu-19 79-odstotno učinkovitost, poroča New York Times. Cepivo je zadnjih fazah preizkusov. Sinopharm je sporočil, da je kitajski nadzorni organ že zaprosil za dovoljenje za širšo uporabo cepiva.

Cepivi drugih proizvajalcev, Moderne ter Pfizerja in BioNTecha, imata okoli 95-odstotno učinkovitost. Cepivo Pfizerja in BioNTecha so odobrili že v več kot 40 državah. Cepivo Moderne odobrili v ZDA, drugje še preverjajo rezultate preizkusov. Medtem Rusija pravi, da ima njeno cepivo Sputnik V 91-odstotno učinkovitost.

Via
STA
Source
MMC
Back to top button