Tržna vrednost Tesle presegla 700 milijard dolarjev

Tržna vrednost ameriškega proizvajalca električnih avtomobilov Tesla je v sredo presegla 700 milijard dolarjev (567 milijard evrov), kar pomeni, da je družba vredna več kot General Motors, Ford, Toyota, Honda, Fiat Chrysler in Volkswagen skupaj. Ob zaključku sredinega trgovanja na newyorških borzah je bila vrednost Tesle 717 milijard dolarjev.

 

Delnice Tesle so v sredo pridobile 2,8 odstotka in trgovanje končale pri vrednosti 755,98 dolarja. V celotnem lanskem letu so pridobile več kot 700 odstotkov, kar nekateri analitiki sicer ocenjujejo kot umetno napihnjeno rast, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Dosežena rekordna tržna vrednost sledi nedavni novici, da je Tesla lani dobavil 499.550 vozil, kar je skoraj povsem skladno z njegovimi napovedmi in precej nad pričakovanji analitikov. Gre za pomemben rezultat za družbo, ki se je leta ubadala z rdečimi številkami.

Tesla, ki se je lani uvrstil v indeks 500 največjih ameriških podjetij S&P 500, po navedbah analitikov pri nadaljnji rasti stavi predvsem na še naprej rastoče povpraševanje po električnih vozilih na Kitajskem in priložnosti, ki mu jih prinaša vstop v segment cenovno dostopnejših električnih vozil.

Source
STA
Back to top button