Truplo Raisija prispelo v Mašhad, kjer bo pokopano

Truplo iranskega predsednika Ebrahima Raisija, ki je v nedeljo umrl v helikopterski nesreči, je danes prispelo v severovzhodno mesto Mašhad, kjer bo potekal pogreb. Pokopan bo na enem najsvetejših krajev za šiite, svetišču Imama Reze. Medtem so v Teheranu že pokopali zunanjega ministra Huseina Amir-Abdolahiana, ki je prav tako umrl v nesreči.

Davi se je v mestu Birjand na vzhodu Irana od Raisija poslovilo na tisoče ljudi, ki so nosili zastave in plakate z njegovo podobo. Od tam so truplo pokojnika prepeljali v Mašhad na severovzhodu, njegovo rojstno mesto, kjer se je že na letališču zbrala množica ljudi.

Raisi bo kasneje pokopan v svetišču Imama Reze, ki velja za enega najsvetejših šiitskih svetišč. Pred tem se je v sredo v Teheranu na žalni slovesnosti za skrajno konservativnim voditeljem, ki jo je vodil vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej, zbrala nepregledna množica ljudi.

Pogreba naj bi se udeležili visoki predstavniki zaveznic Irana, vključno s predsednikom ruske dume Vjačeslavom Volodinom, poročajo tuje tiskovne agencije.

Medtem je v iranski prestolnici danes že potekala pogrebna slovesnost za zunanjega ministra Amir-Abdolahiana, ki je prav tako izgubil življenje v nedeljski helikopterski nesreči na severozahodu islamske republike. Prvega moža iranske diplomacije bodo pokopali v svetišču Šaha Abdol-Azim Hasanija v predmestju Teherana.

Raisi in Amir-Abdolahian sta v nedeljo umrla v strmoglavljenju helikopterja v provinci Vzhodni Azerbajdžan. Umrlo je vseh devet potnikov na krovu helikopterja, ki je bil po zaključku obiska v Azerbajdžanu na poti proti iranskemu Tabrizu.

Dolžnosti predsednika je v skladu z ustavo začasno prevzel podpredsednik Mohamed Mohber, ki mora v roku 50 dni pripraviti vse potrebno za izvedbo volitev, ki bodo potekale 28. junija. Amir-Abdolahiana je medtem nasledil njegov namestnik Ali Bageri, ki je bil doslej tudi glavni pogajalec Irana v jedrskih pogajanjih z Zahodom.

Back to top button