Trumpa doletela dva pravosodna udarca

Newyorška pravosodna ministrica Letitia James je v sredo na Manhattnu vložila civilno tožbo proti Donaldu Trumpu in njegovemu podjetju, tričlanski senat zveznega prizivnega sodišča v v Atlanti pa je kmalu zatem sklenil, da se lahko zvezna preiskava zaradi odtujitve tajnih dokumentov iz Bele hiše nadaljuje.

 

Trump je odločitev Jamesove na svojem družbenem omrežju nemudoma označil za še en lov na čarovnice in politični pregon. Sodnikov v Atlanti, med katerimi je dva na položaj imenoval sam, medtem zaenkrat še ni napadel. Vsi trije so bili sicer soglasni v odločitvi, da zvezna sodnica s Floride Aileen Cannon ni imela prav, ko je ustavila preiskavo. Cannonovo je na položaj imenoval Trump.

Trumpu v New Yorku zaradi civilne tožbe ne grozi zapor, ampak želi Jamesova z njo doseči, da se njemu in njegovim trem najstarejšim otrokom – Donaldu mlajšemu, Ivanki in Ericu – dosmrtno prepove opravljanje poslov v državi. Od Trumpove organizacije poleg tega zahteva 250 milijonov dolarjev odškodnine za protipravno, z lažmi in zavajanji pridobljeno premoženje ter predlaga, da se ji za pet let prepove opravljanje nepremičninskih poslov.

Tožba Trumpu in njegovemu podjetju sicer očita vrsto prevar. Med drugim naj bi lagal in zavajal, ko je v finančnih izjavah pred pridobitvijo posojil prikazoval vrednost svojega premoženja. Svoje posestvo na Floridi Mar-a-Lago je na primer ocenil kot vredno 739 milijonov dolarjev, kar naj bi bilo desetkrat več od realne vrednosti.

Trump naj bi na ta način dobil ugodna posojila, obenem pa naj bi po drugi strani zvezni in državni davkariji prikazoval precej nižje vsote, zaradi česar praktično ni plačeval davkov.

Jamesova trdi, da je njena preiskava odkrila tudi kazniva dejanja, kar je posredovala uradu tožilca na Manhattnu Alvinu Braggu, ki vodi kazensko preiskavo.

Jamesova je sicer že bila uspešna v ločeni civilni tožbi proti Trumpu, ko je dokazala, da je izkoriščal svojo dobrodelno organizacijo za lastne namene. Sodišče mu je naložilo plačilo dva milijona dolarjev odškodnine in prepovedalo vodenje dobrodelnih organizacij.

V Atlanti so medtem Trump in njegovi odvetniki doživeli poraz v bitki glede tajnih dokumentov.

Tamkajšnji tričlanski senat zveznega prizivnega sodišča je namreč odločil v skladu s tem, kar je menila večina ameriških pravnih strokovnjakov, ki so se čudili nad odločitvijo sodnice Cannonove, saj da je pravosodnemu ministrstvu praktično ukazala, da mora dokazati, da je Trump kriv, preden lahko nadaljuje s preiskavo proti njemu.

Cannonova je namreč ministrstvu prepovedala uporabo približno 100 dokumentov z oznako tajno ali zaupno, ki so jih agenti FBI avgusta zaplenili na Trumpovem posestvu, ker jih je Trump nepooblaščeno odnesel iz Bele hiše v Mar-a-Lago. Zaplenili so sicer skupaj približno 11.000 dokumentov, ki bi morali v Nacionalne arhive.

Cannonova je odločila, da ministrstvo ni dokazalo, da je bilo omenjenih 100 spornih dokumentov dejansko tajnih oziroma zaupnih, in ukazala, da jih ne sme uporabljati, dokler jih ne pregleda posebni neodvisni pravni strokovnjak.

Na ta položaj je imenovala nekdanjega republikanskega zveznega sodnika iz Brooklyna Raymonda Dearieja, ki pa je že na uvodnem zaslišanju nakazal, da bo odločil v prid ministrstva, saj da Trumpova stran nima utemeljenih argumentov.

Trump sicer javno trdi, da dokumenti niso bili zaupni, ker je z njih sam umaknil to oznako, ko je še bil predsednik. A za to so potrebni določeni uveljavljeni postopki, za katere pa ni dokazov, da so bili res izpeljani, na kar je opozoril tudi tričlanski prizivni senat. Kot je še dodal, je povsem jasno, da obstaja javni interes, ki pravosodnemu ministrstvu dovoljuje ugotavljanje, ali je bilo kaj zaupnega neprimerno objavljeno, pri čemer bi lahko bila ogrožena nacionalna varnost ZDA.

Source
STA
Back to top button