Trump za evropsko skrajno desnico žrtev nasilja fanatikov

Voditelji skrajno desnih strank v Evropi so sicer obsodili sredin nasilni vdor protestnikov v Washingtonu v stavbo kongresa, vendar menijo, da je bil odhajajoči ameriški predsednik Donald Trump, ki je njihov veliki vzornik, žrtev fanatikov, poroča spletni portal Politico.

 

Predsednica francoskega skrajno desnega Nacionalnega zbora Marine Le Pen je dejala, da se v demokraciji protestira mirno. “Vsako nasilno dejanje, ki ima za cilj oviranje demokratičnega procesa, je nedopustno,” je dejala za televizijo France 2.

Ne glede na to, da je Trump aktivno spodbujal svoje privržence k protestom, da bi še spremenili izid novembrskih predsedniških volitev v njegovo korist, pa je Le Penova njegovo vlogo skušala relativizirati. Poudarila je, da je razlika med tistimi, ki so vdrli v stavbo kongresa, in bolj zmernimi volivci Trumpa. “Bilo je na stotine ljudi, ki so skrajneži, ki so hoteli ovirati demokratični proces. A jaz jih ne bi zamenjevala s 70 milijoni, ki so volili Trumpa,” je dejala.

Evropski poslanec Marco Zanni iz skrajno desne italijanske Lige je tudi obsodil nasilje, a poudaril, da delijo “veliko političnih odločitev Bele hiše iz zadnjih štirih let”.

V italijanski stranki Bratje Italije so tiste, ki so vdrli v kongres, označili za čudake, Trump pa je zanje v bistvu mirovnik. “Govorimo o nečem, kar je nesprejemljivo. Tako nesprejemljivo, da so to izvedli fanatiki, ki so nekateri videti naravnost smešno, v prvi vrsti tisti, ki je tak, kot da je ušel iz Village People,” je dejal evropski poslanec Nicola Procaccini. Hkrati je poudaril, da bi moral biti kongres bolje zavarovan, navaja Politico.

Voditeljica te stranke Giorgia Meloni pa je hkrati tudi branila Trumpa. “Upam, da se bo nasilje takoj končalo, kot je to zahteval predsednik Trump,” je tvitnila in skušala nakazati, da Trump ni imel z nasilnimi protesti nič.

Po drugi strani so posnetki iz protestov v Washingtonu, na katerih so Trumpovi privrženci nosili majice z napisi “Camp Aushcwitz” in “6MWE”, kar je okrajšava za “šest milijonov ni bilo dovolj”, poskrbeli v Evropi za izjemno slabe občutke in spomine na grozote fašizma in nacizma med drugo svetovno vojno, in tudi spomin na druge diktatorje, ki so vladali v evropskih državah, ter na politično zatiranje in nasilje, piše Politico.

Nekdanji predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je med drugim opozoril, da tovrstni dogodki zdaj niso nujno omejeni le na ZDA. “Trumpi so vsepovsod in vsak bi moral braniti svoj Kapitol,” je tvitnil Tusk.

Na Madžarskem, kjer je premier Viktor Orban velik podpornik Trumpa, so preko provladnega portala Origo vztrajali, da je Trump “že od začetka obsodil vsakršno nasilje”. Prav tako poudarjajo, da so bile volitve v ZDA sumljive. Evropski poslanec Tamás Deutsch iz Orbanove stranke Fidezs pa je na Facebooku objavil: “Prej so štela črna življenja. Zdaj nič ne šteje. Združene države anarhije. To je to.”

Source
STA
Back to top button