Trump z obsodbo napada na kongres razočaral svoje podpornike

Razjarjeni podporniki predsednika ZDA Donalda Trumpa se po sredinem nasilnem vdoru v zvezni kongres, ki je sprožil vsesplošno obsodbo, niso pomirili z dejstvi in se znašajo nad republikanci, ki so nasilje obsodili. Vse več njihovih kritik zaradi obsodbe nasilja v kongresu leti tudi na Trumpa.

 

Trumpovi privrženci so na letališču v Washingtonu v petek skušali napasti senatorja Lindseyja Grahama iz Južne Karoline, ki je po dogodkih v sredo dejal, da se ne gre več, in Trumpu sporočil, naj prevzame svoj del odgovornosti. Senatorja je pred jezno množico obvarovala policija.

Po desničarskih družabnih omrežjih pa je tudi vse več kritik na račun Trumpa, ki je v četrtek v skrbi pred morebitnimi pravnimi posledicami zaradi odgovornosti napad na kongres obsodil.

“Ljudje so bili pripravljeni umreti za tega človeka in jih je enostavno potisnil pod avtobus. To je edina sramotna stvar dogajanja zadnjih 36 ur,” je sporočil gostitelj spletne oddaje America First Nick Fuentes, ki je tudi vodja belopolte nacionalistične skupine Groyper Army. V ameriškem žargonu prispodoba metanja pod avtobus pomeni, da skuša nekdo odgovornost zvaliti na sostorilca.

Znana Trumpova podpornica in aktivistka Cassandra Fairbanks je prav tako jezno tvitnila, da je Trump najprej naročil ljudem pohod na kongres, potem pa se je skušal distancirati od odgovornosti.

Velik del Trumpovih podpornikov sicer še vedno zanemarja dejstva in z njimi tudi Trumpovo obsodbo nasilja ter priznanje, da po 20. januarju ne bo več predsednik. Še vedno verjamejo, da ni izgubil na volitvah in bo ostal na oblasti.

Drugi so zmedeni in ne vedo, ali je mislil resno s priznanjem poraza in obsodbo, ali pa to dela le začasno, ker nima drugega izhoda, in bo kmalu spet ubral drugačen ton.

Med najbolj razočaranimi so tisti, ki verjamejo v teorijo zarote QAnon, saj so pričakovali, da bo Trump vse privržence hudiča in pedofile pregnal iz Washingtona. Po prepričanju Qanonovcev je to celotna washingtonska elita, ne glede na stranko.

Trumpovi podporniki tudi trdijo, da so nasilje v kongresu pravzaprav zakuhali levičarji, ki skupaj z mediji in politiki blatijo poštene Trumpove volivce. Prepričani so, da mediji lažejo.

Trump je vse to opazil in je v petek zjutraj, ko je še imel odprt račun, tvitnil, da bo imelo 75 milijonov ljudi, ki so volili zanj, še dolgo močan glas. “Na noben način jih nihče ne bo nepošteno obravnaval,” je tvitnil Trump, Twitter pa mu je potem dokončno zaprl račun.

Source
STA
Back to top button