Trump vložil veto na predlog obrambnega proračuna

Poudarki zgodbe
  • Trumpova poteza je sprožila ostre kritike pri demokratih in malce manj ostre pri republikancih. Predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi je dejala, da gre za presunljivo nepremišljeno dejanje, ki ogroža vojake, nacionalno varnost in spodkopava dvostrankarsko voljo kongresa.

Ameriški predsednik Donald Trump je v sredo vložil veto na 740 milijard dolarjev vreden predlog zakona o proračunski porabi za obrambo ter se odpravil z družino na praznovanje božiča na Florido. Prav tako še ni podpisal drugega stimulacijskega paketa proti koronavirusu, vrednega skoraj 900 milijard dolarjev, ki ga je kongres potrdil v ponedeljek.

Kongres bo predsednikov veto odpravil, saj je bil predlog zakona o porabi za obrambo sprejet z zadostno večino v obeh domovih kongresa. Predstavniški dom kongresa bo Trumpov veto odpravil predvidoma v ponedeljek, senat pa v torek.

Trump je grozil z vetom že pred potrditvijo predloga, ko je trdil, da bo obrambni proračun koristil Kitajski, česar ni utemeljil. Pritoževal se je, da v predlogu ni odprave zaščite družbenih medijev pred tožbami, kar nima zveze z vojsko, prav tako je nasprotoval določilu za preimenovanje vseh vojaških baz, ki nosijo imena generalov nekdanje separatistične konfederacije.

V pisni obrazložitvi veta kongresu je v sredo sporočil, da predlog ne spoštuje veteranov in zgodovine, ne postavlja Amerike na prvo mesto in ni v skladu z njegovo zunanjo politiko, še posebej glede vračanja vojakov domov iz tujine. Dodal je, da je predlog darilo Kitajski in sedaj še menda Rusiji.

Trumpova poteza je sprožila ostre kritike pri demokratih in malce manj ostre pri republikancih. Predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi je dejala, da gre za presunljivo nepremišljeno dejanje, ki ogroža vojake, nacionalno varnost in spodkopava dvostrankarsko voljo kongresa.

Republikanski senator iz Oklahome Jim Inhoffe, ki predseduje odboru za oborožene sile, pa je sporočil, da je predlog ključen za nacionalno varnost in vojake. “Možem in ženam, ki se prostovoljno odločijo za nošenje uniforme, ne bi nikoli smeli zanikati tistega, kar potrebujejo. Nikoli,” je sporočil Inhoffe.

Source
STA
Back to top button