Trump v sporu z republikansko stranko glede političnih donacij

Bivši predsednik ZDA Donald Trump se je sprl z republikansko stranko glede zbiranja denarja za politične kampanje in zahteval, da stranka preneha z uporabo njegovega imena in podob. Svoje podpornike je tudi pozval, naj denar za vse republikanske kandidate nakažejo njegovemu odboru za politično akcijo (Pac) in ne stranki in njenim odborom.

Trump je po porazu na predsedniških volitvah v ZDA novembra lani nemudoma ustanovil odbor Rešimo Ameriko kjer je zbiral denar za morebitno svojo prihodnjo kampanjo za predsednika. Ta denar lahko odbor porabi tudi za druge republikanske kandidate.

Denar za politične kampanje sicer zbirajo tudi nacionalni odbor republikanske stranke (RNC), odbor za kampanje kongresnih kandidatov in drugi. Predsednica RNC Ronna McDaniel se je Trumpu sicer zahvalila za vso preteklo in prihodnjo podporo, s katero ponovno podirajo rekorde pri zbiranju denarja, čeprav je veliko podjetij zaradi napada Trumpovih privržencev na kongres republikancem zaprlo finančno pipo.

Ker je RNC ignoriral uradno zahtevo Trumpovih odvetnikov, naj prenehajo z uporabo njegovega imena pri zbiranju denarja, je Trumpov Pac sporočil, da nekdanji predsednik ZDA povsem podpira republikansko stranko, ne pa nekaterih posameznikov, zato naj denar nakažejo neposredno Trumpovem Pacu, ki bo podprl tiste kandidate, ki bodo zmagovali.

Vmesne kongresne volitve v ZDA bodo novembra 2022, za katere poznavalci že ocenjujejo, da bodo zanimive. Senat ameriškega kongresa je trenutno razdeljen na 50 proti 50, demokrati pa imajo v 435-članskem predstavniškem domu ameriškega kongresa le deset sedežev večine. Republikanci se sicer bojijo, da bi jim lahko spor s Trumpom onemogočil prevzem oblasti v ameriškem kongresu.

Source
STA
Back to top button