AktualnoSvet

Trump v govoru republikanskim donatorjem ostro nad McConnella

Bivši predsednik ZDA Donald Trump je minuli konec tedna v Mar-a-Lagu na Floridi v govoru, ki so ga uvodoma propagirali kot zavezo k poenotenju republikancev, ostro napadel vodjo senatnih republikancev Mitcha McConnella kot “popolno zgubo”, udaril pa je tudi čez druge republikance, ki niso podprli njegove ideje o volilnih prevarah.

Ameriški predsedniki so se doslej po porazu na volitvah ali izteku drugega mandata umaknili v ozadje in stranko prepustili novim voditeljem. Trump tega ne namerava storiti in kot navajajo priče dogajanja minuli konec tedna na Floridi, je še vedno tisti s škarjami in platnom za prihodnost stranke.

To bo ostal vsaj do leta 2022, ko bodo kongresne volitve, po katerih bo jasno, ali bo stranka vztrajala z njim do leta 2024 in naprej ali pa morda celo razpadla. Če bodo republikanci dobili nazaj kongresno večino, se bo zgodilo prvo, če bodo demokrati povečali svojo večino, se bo zgodilo slednje.

Vikend republikancev z donatorji na Floridi je bil mišljen kot dogodek za poenotenje stranke proti demokratom, vendar pa je Trump poskrbel, da so šli številni domov kislih obrazov. Konferenca je potekala v hotelu v Palm Beachu, za Trumpov govor pa so udeležence v soboto vozili v Mar-a-Lago z avtobusi.

Dogodek je bil zaprt za javnost, vendar pa je imel praktično vsak medij tam svoje vire, ki so poročali podobno. Trump je McConnella označil za popolno zgubo, ker ga je kritiziral po napadu njegovih privržencev na kongres 6. januarja. Obregnil se je tudi ob senatorjevo ženo Elaine Chao in dejal, da se mu z McConnellom nista nikoli zahvalila, da ji je dal službo ministrice za transport.

“Chuck Schumer bi se namesto tega butastega kur…..a sina Mitcha McConnella boril,” je po poročanju Washington Posta, televizije Fox News in drugih medijev dejal Trump. Mislil je na vodjo senatnih demokratov Schumerja iz New Yorka.

Chao je po napadu na kongres odstopila s položaja. Trump je izrazil veliko razočaranje nad nekdanjim podpredsednikom Mikom Penceom, ker ni razveljavil izida predsedniških volitev, za kar po ustavi sploh ni bil pooblaščen.

V govoru je ponovno pogreval neutemeljene trditve o volilnih prevarah, ki so jih zavrnila sodišča in člani njegove vlade, ni pa se izjasnil, ali bo leta 2024 spet kandidiral za predsednika. Namignil je, da se bo odločil po kongresnih volitvah prihodnje leto.

V govoru si je privoščil sedanjega glavnega zdravstvenega svetovalca predsednika Josepha Bidna Anthonyja Faucija, ki naj bi bil navaden nakladač, pohvalil pa je svoj odgovor na pandemijo novega koronavirusa in celo menil, da bi morali cepivo proti temu virusu imenovati kar “trumpivo”, ker ga brez njega menda ne bi bilo.

Kritiziral je tudi položaj na južni meji, kot da v štirih letih njegovega mandata na položaju predsednika ZDA nihče ne bi nezakonito prestopal meje. “Sedaj prihajajo od vsepovsod. Prihajajo z Bližnjega vzhoda, ki ne pošilja sem svojih najboljših ljudi. Tam imate morilce, posiljevalce, trgovce z mamili,” je dejal Trump.

Večina republikancev, ki so bili na Floridi, se na Trumpove besede ni odzvala tako ali drugače. Kongresnica Liz Cheney, ki je glasovala za ustavno obtožbo zaradi napada na kongres, pa je sporočila, da je Trump spet uporabil besednjak, ki je povzročil napad 6. januarja. “Moramo se osredotočiti na prihodnost, na ustavo, ne pa na vstajo,” je povedala za televizijo CBS.

Source
STA
Back to top button