Svet

Trump le podpisal drugi stimulacijski zakon za pomoč gospodarstvu zaradi pandemije koronavirusa

Poudarki zgodbe
  • Demokrati v predstavniškem domu kongresa nameravajo sicer danes še vedno glasovati o Trumpovi zahtevi, naj se 600 dolarjev pomoči poviša na 2000 dolarjev, kar služi le temu, da bodo prisilili republikance, da glasujejo proti predsednikovi želji, praktičnih posledic pa ne bo. Republikanska večina v senatu namreč ne bo nikoli podprla 2000 dolarjev za vsakega Američana.

Ameriški predsednik Donald Trump je v nedeljo zvečer popustil in podpisal skoraj 900 milijard dolarjev vreden drugi stimulacijski zakon za pomoč gospodarstvu in posameznikom zaradi pandemije novega koronavirusa. Američani si lahko kmalu obetajo 600 dolarjev pomoči, brezposelni pa 300 dolarjev podpore na teden.

Kongres je predlog zakona potrdil v ponedeljek, Trump pa je potem dejal, da želi po 2000 dolarjev pomoči Američanom in izbris nekaterih drugih določil v zakonu, kot je denar za znanost in kulturo ter tujino. Ni napovedal ali vložil veta, kar bi kongres potem preglasoval, saj je bil predlog potrjen po dolgotrajnih pogajanjih z veliko večino v obeh domovih.

Stimulacijski zakon je bil sprejet v paketu s širšo 1400 milijarde vredno zakonodajo o proračunski porabi vlade do konca septembra 2021 in danes bi brez Trumpovega podpisa prišlo do zaprtja vlade. Že v soboto so brezposelni ostali brez 300 dolarjev podpore na teden, kar bodo sedaj dobili, vendar z zamudo.

Trump je ob podpisu zakonodaje sicer zatrdil, da vztraja pri svojih zahtevah, vendar ga kongres lahko ignorira, saj je zakonodaja sprejeta. Predsednik nima pooblastil, da bi dajal veto le na posamezna določila zakonov oziroma da bi kaj spreminjal. Lahko podpiše ali pa vloži veto.

Poleg brezposelnih, Američanov, ki zaslužijo manj kot 75.000 dolarjev na leto, podjetij in drugih, ki bodo imeli kaj koristi, so Trumpovega podpisa najbolj veseli senatni republikanci, ki so imeli zaradi predsednikovega obnašanja politično škodo pred drugim krogom senatnih volitev v Georgii 6. januarja.

“Pozdravljam odločitev predsednika Trumpa, da spravi skozi vrata več sto milijard dolarjev ključne pomoči zaradi koronavirusa,” je sporočil vodja senatne večine Mitch McConnell.

Trump je šel pred božičem na Florido in od takrat naprej so nanj pritiskali njegovi politični zavezniki v kongresu, kot sta vodja manjšine v predstavniškem domu Kevin McCarthy in senator iz Južne Karoline Lindsey Graham.

Demokrati v predstavniškem domu kongresa nameravajo sicer danes še vedno glasovati o Trumpovi zahtevi, naj se 600 dolarjev pomoči poviša na 2000 dolarjev, kar služi le temu, da bodo prisilili republikance, da glasujejo proti predsednikovi želji, praktičnih posledic pa ne bo. Republikanska večina v senatu namreč ne bo nikoli podprla 2000 dolarjev za vsakega Američana.

“Predsednik mora zdaj nemudoma pozvati republikance, naj prenehajo z obstrukcijo in se nam pridružijo pri posebnem zakonu za 2000 dolarjev pomoči,” je v nedeljo zvečer prepir med republikanci netila predsednica predstavniškega doma demokratka Nancy Pelosi. Tudi vodja demokratske manjšine v senatu Chuck Schumer je napovedal, da bo skušal predlagati podoben zakon.

Trump je kongresnikom obeh strank zagrenil praznike, saj morajo ta teden tako v senatu kot predstavniškem domu glasovati še o Trumpovem vetu na predlog proračuna za obrambo, vrednega 750 milijard dolarjev.

Obrambni proračun je edini, ki se vsako leto v kongresu sprejme posebej in pravočasno, razen tokrat, ko je dal Trump veto, ker zavrača preimenovanje vojaških oporišč, ki nosijo imena vojaških poveljnikov nekdanje separatistične konfederacije, ki je sprožila državljansko vojno v 19. stoletju.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button