AktualnoSvet

Trump in Pence za nadaljevanje dela do konca mandata

Ameriški predsednik Donald Trump in podpredsednik Mike Pence sta se v ponedeljek sešla na prvih pogovorih po vdoru Trumpovih podpornikov v kongres in se zavzela za nadaljevanje dela v imenu države do konca mandata. S tem sta po poročanju tujih tiskovnih agencij dala vedeti, da sta ob prizadevanjih demokratov za odstavitev Trumpa na isti strani.

 

Sestanek v Ovalni pisarni Bele hiše, ki ga je eden od uradnikov opisal kot dobre pogovore, je potekal pred kritičnim 48-urnim obdobjem, ko je Pence pod pritiskom, naj odstavi Trumpa po 25. amandmaju k ameriški ustavi.

Po navedbah neimenovanega uradnika v Beli hiši, na katerega se sklicuje francoska tiskovna agencija AFP, sta Trump in Pence v ponedeljek znova poudarila, da tisti, ki so prejšnji teden vdrli v kongres, ne predstavljajo gibanja Najprej Amerika, ki ga podpira 75 milijonov Američanov. Zavzela sta se tudi za nadaljevanje dela v imenu države do konca mandata.

Trump bo osem dni pred koncem mandata in šest dni po vdoru v Kapitol danes odpotoval na obisk v Teksas, enega zadnjih na predsedniškem položaju.

Medtem bo odhajajoči predsednik v Washingtonu še naprej tarča prizadevanj, da bi ga odstavili. Demokrati bodo tako danes znova dali na glasovanje resolucijo s pozivom Penceu in kabinetu, naj sprožijo 25. amandma po rednem postopku. Republikanci so resolucijo v ponedeljek blokirali, danes je ne bodo mogli in pričakovati je, da bo sprejeta. Demokrati naj bi nato v sredo dali na glasovanje potrditev ustavne obtožbe, ki so jo vložili v torek in Trumpa bremeni vzpodbujanja k vstaji proti ameriški vladi.

Trump bo prvi predsednik ZDA v zgodovini z dvema ustavnima obtožbama. Prvo ustavno obtožbo so demokrati vložili leta 2019 zaradi pritiska na Ukrajino, da mu s preiskavo Josepha Bidna pomaga na volitvah leta 2020. Republikanska večina je nato Trumpa lani oprostila in ostal je na položaju.

Druga ustavna obtožba je posledica Trumpovega vzpodbujanja podpornikov za napad na ameriški kongres, kjer so v sredo formalno potrjevali Bidnovo volilno zmago. Njen namen je Trumpu preprečiti ponovno kandidaturo za predsednika ali katerikoli izvoljeni položaj.

 

 

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button